Kulturvaner: Vestjyder er til håndbold og kirkegang

Vestjyderne er til håndbold og aftenskole. Københavnerne til jazz og ballet. Derfor skal kulturmidlerne ikke fordeles ligeligt, mener forskere.

kirke_billeder_thorsoe1.jpg

Vestjyderne er til håndbold, kirkegang og aftenskoler. Men knap så meget til opera, ballet og jazzmusik. Dét er københavnerne til gengæld vilde med.

Det er nogle af konklusionerne i en undersøgelse Politiken Research har lavet omkring danskernes kulturvaner.

Og de store regionale forskelle får i flere forskere til at advare imod at fordele kulturmidlerne ligeligt ud til hele landet, som regeringen ellers har foreslået.

Kulturforbrugerne er ikke vestjyder

De mener, at den generelle kulturelle værdi vil falde, hvis man forsøger at fordele pengene ligeligt.

- Det publikum, der går i operaen, bor ikke i Skive. I de større byer har man den klasse, der udgør de traditionelle kulturforbrugere, siger Erik Svendsen, der er lektor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC til Politiken.

Han bakkes op af forsker i kulturvaner ved Københavns Universitet, Stig Jarl.

- Det er ude af trit med virkeligheden at lave en matematisk retfærdig fordeling. Det kan jo netop være, man  bor i den del af landet, fordi man har nogle andre behov, siger han til Politiken.  

Kulturminister: I København får man det hele foræret

Men landets kulturminister, Bertel Haarder (V) er lodret uenig.

- 60 procent af Kulturministeriets institutionsbevillinger går til hovedstadsområdet. Derfor begriber jeg ikke, hvordan man kan konkludere, at man ikke skal nære kulturen udenfor København. Alle andre steder bidrager frivillige heldigvis til det kulturelle udbud. I København får man det hele foræret af staten, udtaler Bertel Haarder til Politiken. 

Ringkøbing-Skjern Kommune er den kommune i landet med allerflest frivillige i kulturlivet. 57 procent af kommunens borgere er engageret i frivilligt arbejde. På landsplan er gennemsnittet 38 procent.