Kritik af lange ventetider til blodprøvetagning

Blodprøvetagning på sygehusene skaber kaos og lange køer. Nu møder systemet kritik fra egne rækker.

Lange køer og overfyldte venteværelser er blevet hverdag på flere afdelinger for blodprøvetagning i landsdelen. 1. juli valgte Region Midtjylland at afskaffe muligheden for, at kroniske patienter kan få taget blodprøver hos deres egen praktiserende læge, og de ekstra patienter på sygehusene skaber et større pres.

Det store pres opstår eftersigende, når patienter dukker uanmeldt op i stedet for at booke en tid på forhånd. Det skaber kø og lang ventetid.

Peter Vedsted er én af dem, der har set de lange køer. Under sit arbejde på Regionshospitalet Silkeborg i onsdags blev han så bekymret for ventetiderne, at han gik hjem og skrev om sin oplevelse på Facebook. Han mener ikke, at den nuværende løsning er holdbar i længden.

- De besparelser som man er nødt til at lave, dem er man nødt til selvfølgelig at kigge på. Men spørgsmålet er, om man reelt set har den besparelse ud af den her øvelse, og hvor meget skal nedsat kvalitet og patienttilfredshed reelt set koste, siger Peter Vedsted, der er professor i folkesundhed.

quoteSpørgsmålet er, om man reelt set har den besparelse ud af den her øvelse, og hvor meget skal nedsat kvalitet og patienttilfredshed reelt set koste,

Peter Vedsted, professor i folkesundhed

Booking kan spare tid

Hospitalsenhed Midt mener, at mere oplysning om muligheden for at booke en tid i forvejen er vejen frem til at nedbringe køerne.

- Hvis man kommer ind, og man har booket en tid, så får man også taget prøven til tiden, men det er klart, hvis man ikke har booket en tid og alle tidslinjer er optaget, så vil der være øget ventetid. I de helt store tilfælde kan vi komme op på over en times ventetid, siger Torben Hansen, der er ledende bioanalytiker på Hospitalsenhed Midt.

Peter Vedsted mener dog ikke, at booking kan løse problemet.

- Jeg ville jo nok ikke forvente, at mennesker der er vant til at gå med deres rollator op til deres praktiserende læge og få taget blodprøver, pludselig begynder at bestille tider online for at få taget deres blodprøver på sygehuset, siger han.

Regionsrådsformand Bent Hansen erkender i dag, at ventetiderne i perioder har været for lange. Han fastslår dog, at det vil blive bedre med tiden - og han mener ikke, at regionen bør rulle besparelserne tilbage.

TV MIDTVEST har tidligere lavet et indslag om de nye regler. 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.