Kræftens Bekæmpelse om prisstigning på cigaretter: - Det mest effektive redskab

Højere priser er uden sammenligning det mest effektive redskab til at begrænse rygning, mener Kræftens Bekæmpelse.

Hos Kræftens Bekæmpelse mødes det med åbne arme, at Danske Regioner vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 80 kroner.

quoteHvert år er tobak årsag til næsten 14.000 dødsfald i Danmark

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

Ifølge organisationens tal ryger næsten hver tredje dansker i aldersgruppen 16 til 24, og det tal stiger. Det er en af grundene til, at Kræftens Bekæmpelse vil have højere priser på cigaretter.

- Hvert år er tobak årsag til næsten 14.000 dødsfald i Danmark. Tobak er den største enkeltårsag til kræft og deraf følgende dødsfald. Højere priser er uden sammenligning det mest effektive redskab til at begrænse rygning. Så vi er glade for Danske Regioners udspil og håber, det vil inspirere på Christiansborg, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Misforstået hensyn

Når spørgsmålet kommer til, om en prisstigning kun vil ramme de mennesker i samfundet, der har lav indkomst og korte uddannelser, er Jesper Fisker uenig.

- Det er misforstået hensyn. Skal vi lade socialt udsatte ryge videre og fastholde dem i sygdom og tidlig død? Jeg er enig i, at vi skal hjælpe mennesker, som har det svært. Men det gør vi altså ikke ved at sikre dem billige cigaretter, siger Jesper Fisker.

Vil gøre de unge en tjeneste

Hos Danske Regioner kommer udspillet som en konsekvens af manglende handlinger fra politikerne på Christiansborg.

Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner, kalder det for ”den største tjeneste, vi kan gøre vores børn og unge”, at cigaretpriserne sættes op, så de unge fremadrettet ikke får de sundhedsmæssige problemer, rygning medfører.

Der er generel enighed i bestyrelsen hos Danske Regioner i sagen om at hæve prisen på cigaretter. Således er regionsmedlemmerne fra Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti uenige med deres partis linje på Christiansborg.

FEM FAKTA OM RYGNING