Kræftens Bekæmpelse om prisstigning på cigaretter: - Det mest effektive redskab

Højere priser er uden sammenligning det mest effektive redskab til at begrænse rygning, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Hvert år er tobak årsag til næsten 14.000 dødsfald i Danmark, fastslår Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Mads Claus Rasmussen

Hos Kræftens Bekæmpelse mødes det med åbne arme, at Danske Regioner vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 80 kroner.

Hvert år er tobak årsag til næsten 14.000 dødsfald i Danmark

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

Ifølge organisationens tal ryger næsten hver tredje dansker i aldersgruppen 16 til 24, og det tal stiger. Det er en af grundene til, at Kræftens Bekæmpelse vil have højere priser på cigaretter.

Læs også Endelig hørt: - Vi råbte op om dyrere smøger for et år siden

- Hvert år er tobak årsag til næsten 14.000 dødsfald i Danmark. Tobak er den største enkeltårsag til kræft og deraf følgende dødsfald. Højere priser er uden sammenligning det mest effektive redskab til at begrænse rygning. Så vi er glade for Danske Regioners udspil og håber, det vil inspirere på Christiansborg, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Misforstået hensyn

Når spørgsmålet kommer til, om en prisstigning kun vil ramme de mennesker i samfundet, der har lav indkomst og korte uddannelser, er Jesper Fisker uenig.

- Det er misforstået hensyn. Skal vi lade socialt udsatte ryge videre og fastholde dem i sygdom og tidlig død? Jeg er enig i, at vi skal hjælpe mennesker, som har det svært. Men det gør vi altså ikke ved at sikre dem billige cigaretter, siger Jesper Fisker.

Vil gøre de unge en tjeneste

Hos Danske Regioner kommer udspillet som en konsekvens af manglende handlinger fra politikerne på Christiansborg.

Læs også Danske Regioner vil hæve prisen på cigaretter til 80 kroner

Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner, kalder det for ”den største tjeneste, vi kan gøre vores børn og unge”, at cigaretpriserne sættes op, så de unge fremadrettet ikke får de sundhedsmæssige problemer, rygning medfører.

Der er generel enighed i bestyrelsen hos Danske Regioner i sagen om at hæve prisen på cigaretter. Således er regionsmedlemmerne fra Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti uenige med deres partis linje på Christiansborg.

FEM FAKTA OM RYGNING

  • Hver dag starter 40 unge danskere med at ryge. Prisen på cigaretter har allerstørst betydning for, om unge begynder at ryge, og jo tidligere man begynder, jo større er sandsynligheden for, at man fortsætter med at ryge.
  • Man behøver ikke ryge meget, før risikoen for alvorlig sygdom stiger. Bare én cigaret om dagen øger risikoen for hjertekarsygdomme eller blodprop i hjernen med 65 procent.
  • Rygning er den enkeltstående risikofaktor, som koster flest liv og medfører mest sygdom som kræft, hjertekarsygdomme og blodpropper i hjertet.
  • Hvert år dør 13.600 danskere, fordi de har røget.
  • I 2013 kostede rygning samfundet 10 milliarder mere til behandling og pleje og 34 milliarder ekstra i tabt produktion sat overfor samfundsudgifterne på disse områder for mennesker, der ikke ryger.

Fakta og tal: Danske Regioner