Kommuner vil have bedre balance

To midt- og vestjyske borgmestre går sammen med seks andre om at afskaffe hovedstadsudligningen.

Otte borgmestre, her af borgmesteren i Herning og Holstebro, har tirsdag aften sendt et brev til Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard og Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen om behovet for et enstrenget udligningssystem for alle kommuner.

Med den politiske aftale om beskæftigelsesreformen og refusionsomlægningen bliver ca. 1,6 mia. kr. flyttet fra det øvrige land til hovedstadsområdet. Kommunerne mener, det har byrdefordelingsmæssige konsekvenser for kommuner.

- Det finder vi meget bekymrende. Vi mener, tiden er inde til at skabe et enstrenget udligningssystem i Danmark. Et udligningssystem hvor alle kommuner er på lige fod og er omfattet af de samme ordninger. konkret er det målet at skabe bedre balance mellem alle kommuner ved at afskaffe hovedstadsudligningen og hæve landsudligningen tilsvarende, skriver borgmestrene i en pressemeddelelse.

Hovedstadsudligningen blev indført i 1930'erne. Baggrunden var dels større ulighed mellem kommunerne i  hovedstadsområdet, dels større pendling over kommunegrænserne i hovedstadsområdet end i andre dele af landet.

De otte borgmestre, der er gået sammen, er fra Holstebro, Herning, Esbjerg, Hjørring, Odsherred, Randers, Vordingborg og Aarhus Kommune.