Kommuner sparer penge på de syge

Midt- og vestjyske kommuner sparer millioner på en ny form for minisygehuse for patienter, der derved undgår dyre hospitalsindlæggelser.

INDLAGT.jpg

Jyllandsposten bringer lørdag tal fra en ny Deloitte-analyse. Analysen viser at 1000 indbyggere i hovedstadsområdet i gennemsnit har mere end 500 sengedage på hospitalet om året. I flere kommuner her i landsdelen er patienterne kun indlagt halvt så meget. I Ikast-Brande kommune har 1000 borgere f.eks 299 sengedage på sygehuset om året. I Ringkøbing-Skjern, som ligger lavest i analysen, er tallet kun 276.

I Ringkøbing-Skjern er formanden for Sundhedsudvalget godt tilfreds med placeringen som den kommune, med færrest indlæggelser pr. indbygger.

- Der er mange forklaringer. En af dem er helt klart vores aflastningspladser. Man har fundet ud af at de findes og både de praktiserende læger og regionshospitalerne er blevet gode til at henvise til dem, så patienterne kommer hjem i det nære miljø og får pleje.

Han bakkes op af formanden for Region Midtjylland, Bent Hansen, der på den anden side af bordet er med til at betale regningen for indlagte patienter.

- Der er ingen tvivl om, at det er fremtiden. Det man før kaldte den almindelige pleje som foregik på hospitalerne, en stor del af det flytter ud i eget hjem og i de enheder som kommunerne er ved at etablere. Vi tager os af den højteknologiske, specialiserede behandling og den almindelige pleje foregår i eget hjem og i en skærmet enhed hos kommunerne.

  

0:42
I flere midt- og vestjyske kommuner er borgerne halvt så meget indlagt som i hovedstadsområdet.