Kommune og region slås om apparat til unge med diabetes

Region Midtjylland og Ikast-Brande Kommune er uenige om, hvem der skal betale for udgifterne til nye blodsukkermålere.

11-årige Thilde Haahr og hendes blodsukkermåler har i halvandet år været centrum i et tovtrækkeri mellem Ikast-Brande Kommune og Region Midjylland.

De har ikke kunnet blive enige om, hvem der skulle betale for blodsukkermåleren. I mens har familien betalt regningen. Men nu lover Region Midtjylland, at der er en løsning på vej. 

- Vi har besluttet, at vi på trods af en vag afgørelse fra Ankestyrelsen nu giver det til børn under 18 år, siger Anders Kühnau, der er 1. næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland. 

For familien Haahr har den nye blodsukkermåler kostet dem mellem 1.300-1.400 kroner hver måned. Derfor er de glade for dagens melding fra Region Midtjylland.

- Det er en glædens dag. Det er det, siger Lasse Haahr, der er far til Thilde.

Men vejen dertil har været lang. For Ikast-Brande Kommune og Region Midtjyllland har nemlig ikke kunne blive enige om, hvem der skulle betale for det nye apparat. 

Det har været en frustrerende tid for familien.

- Jeg synes sådan set ikke, at det har været værdigt for nogen at skulle vente adskillige måneder på noget, der åbenlyst er en klar forbedring af det, der er i forvejen på markedet, siger Lasse Haahr.

Dagens udmelding fra Region Midtjylland bliver modtaget positivt fra Diabetesforeningen.

- Det er en glædelig nyhed, som jeg er tilfreds med. Men jeg håber også, at det kommer til at gælde dem over 18 år, siger adminidstrerende direktør for Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

Foreløbigt er det dog kun patienter under 18 år som Thilde Haahr der kan få penge til det nye apparat. 

Har taget længere tid end forventet

At det skulle tage over et år at beslutte, er der ifølge Anders Kühnau to gode grunde til. 

- Vi har først og fremmest ventet på en afgørelse i Ankenævnet. Det tog længere tid, end vi havde regnet med. Det fik vi så i sommer. Siden har vi så arbejdet på tværs af regionerne for at opnå enighed omkring det her. Da vi ikke kunne få den enighed, så har Region Midtjylland besluttet selv at gå i gang med at give det her tilbud, til dem der er under 18 år, siger Anders Kühnau. 
 
Nu håber Lasse Haahr, at familien kan få kompensation for halvandet år med udgifter til blodsukkermåling. 

- Jeg synes egentlig, at der burde være en eller anden form for modregning for alle os, der har været nødt til selv at skulle betale produktet indtil nu, siger han. 

Den samlede regning for familien ligger på cirka 22.000 kroner. 

Ifølge Diabetesforeningen er der flere hundrede personer, som stadig ikke kan få hverken kommune eller region til at betale for den nye type blodsukkermåler.