Kommissionen kan afgøre skæbne for omstridt ukrudtsdræber

Det er nu alene op til EU-Kommissionen, om midlet glyfosats licens skal forlænges.

Om Roundup og andre ukrudtsdræbere, der indeholder det omstridte stof glyfosat, kan bruges i haven og på marken efter 1. juli er nu op til EU-Kommissionen.
    
Glyfosats licens udløber ved månedens udgang, og kommissionen mener, at licensen skal forlænges, så længe EU's kemikalieagentur er i gang med at undersøge risikoen for, at midlet er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
    
Der var dog ikke kvalificeret flertal for forslaget, da et udvalg bestående af eksperter fra medlemslandene tidligere på måneden skulle afgøre glyfosats fremtidige skæbne.

Glyphosat er blevet forbundet med alvorlige sundhedsproblemer og tab af dyreliv. Det er tid til, at Europa planlægger en glyphosatfri fremtid.
    

Derfor har forslaget nu været for EU's appeludvalg, hvor der hverken var flertal for eller imod. Derfor er det nu op til kommissionen at afgøre, om landmænd og haveejere også i næste måned kan bruge glyfosat.
    
Kommissionen har to gange tidligere forlænget licensen, og miljøorganisationen Greenpeace er oprørt over, at beslutningen nu ligger hos kommissionen.
    
- Mennesker og naturen vil fortsat være udsat for det kontroversielle ukrudtsmiddel, siger organisationens fødevarepolitiske chef, Franziska Achterber.
    
- Glyphosat er blevet forbundet med alvorlige sundhedsproblemer og tab af dyreliv. Det er tid til, at Europa planlægger en glyphosatfri fremtid, siger hun.
    
I første omgang lignede fornyelsen af licensen blot en formalitet.
    
Men efter at Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, kræftagentur, IARC, sidste år udgav en rapport, der konkluderede, at glyfosat sandsynligvis var kræftfremkaldende, blev flere fortalere for midlet i tvivl.
    
EU’s fødevareagentur, EFSA, afviste et halvt år senere, at midlet var forbundet med en kræftrisiko, men det har ikke lukket debatten.
    
EU-Kommissionen lagde oprindeligt op til en forlængelse på 15 år og derefter ni år. Efter balladen om, hvorvidt stoffet kan fremkalde kræft, anbefalede kommission altså onsdag blot en teknisk forlængelse.
    
/ritzau/
  


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.