Kommentatorernes dom: Løkkes nytårstale uden nyheder

Fokus på at afvikle ghettoområder vil lyde godt for DF, mener kommentatorer om Løkkes nytårstale.

Der var ikke meget festfyrværkeri over statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale. Det mener to politiske kommentatorer, som Ritzau har talt med.

Nyheder var der ikke, men meldingen om at ville afvikle ghettoområder er ganske fin, mener Hans Engell. Han savner dog i den grad løsninger fra Løkke.

- Jeg er ikke imponeret over de redskaber, som Løkke benytter i talen.

- Når jeg ser tilbage over de seneste 20-25 år, kan jeg selv huske de første 10-15 planer, der er lavet på det område, og vi må bare konstatere, at intet har haft den fornødne effekt, siger Hans Engell.

- Noget er lykkedes, men rigtig meget er ikke lykkedes. Det Løkke angiver i sin tale, vil ikke være det store opgør mod ghettosamfund.

- Nedrivninger af bygninger og den slags er ikke bare noget, man gør. Folk skal genhuses, så det er et meget langsigtet projekt, siger den tidligere konservative justitsminister.

Helle Ib, Børsens politiske kommentator, bemærker, at Løkke med sin melding forsøger at tale til DF og skabe fælles fodslag med støttepartiet.

- Den strammerdagsorden vil kunne tiltale DF. Løkke bruger meget krudt på at fortælle om problemerne i ghettoområderne i sin tale.

- Det er afgørende for Løkkes manøvremuligheder, hvad han kan få DF med på, og på dette område vil DF være med, siger Helle Ib.

Svære finanslovsforhandlinger

Regeringen og DF har et anstrengt forhold til hinanden i øjeblikket efter et tumultarisk forløb omkring finanslov, skat og udlændingepolitikken i december. Her blev parterne til sidst enige om en finanslov, men udskød at få aftaler omkring skat og udlændinge på plads. Forhandlingerne om skat og udlændinge genoptages i januar.

Undervejs i forløbet i december truede regeringspartiet Liberal Alliance med ikke at stemme for finansloven, som regeringen og DF havde aftalt. Det ville Liberal Alliance kun, hvis en skatteaftale også kom i hus før jul. Til sidst droppede LA sin trussel, og finansloven blev vedtaget lige inden juleferien.

Løkkes egne ambitioner er gang på gang blevet skudt ned af DF, bemærker Helle Ib. Det gælder eksempelvis ønsket om topskattelettelser og regeringens forslag om at hæve pensionsalderen yderligere.

- Det vi oplevede i december, gør kun Løkkes arbejdsvilkår endnu sværere for 2018.

- Ghettostramninger bliver det lettere at få DF med på. Alt det andet bliver det svære for ham, siger Helle Ib.
    
/ritzau/