Kom i mål med dit nytårsforsæt med tre simple råd

2020 er for nogle starten på noget nyt. Men hvordan er det lige, du kommer i mål med dit nytårsforsæt? Få svaret her.

Mange har nytårsforsæt, hvor en ekstra løbetur er indblandet (arkivbillede).
Mange har nytårsforsæt, hvor en ekstra løbetur er indblandet (arkivbillede).
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Fra i dag skriver vi ikke længere 2019, men 2020. Det nye år betyder for mange, at der skal ske noget nyt i deres liv. Det kan være, at de ekstra kilo, der har plaget de sidste par år, skal væk, at man gerne vil være bedre til at lægge mobilen fra sig og nyde familiens samvær eller noget helt tredje.

Kort sagt er det sæson for nytårsforsæt.

Hvis man er en af dem, der tænker, at med et nyt år skal der følge en ny, god vane, så har Lene Tanggaard Pedersen, der er professor i pædagogisk psykologi ved Aalborg Universitet og rektor på Designskolen i Kolding, tre gode råd at komme efter.

- Mit råd er, at man skal starte med én ting, for man kan ikke lave om på alt på en gang. Så fokuser på én ting i stedet for 117 ting, siger hun og fortsætter:

- Vælg én eller to ting og lad være med at gøre det for stort. Jeg tror, at det ofte er der, det går galt. Tag små skridt, og så skal det nok blive til noget. Det bliver tit for urealistisk.

- Gør det nye sammen med nogen. Man kan for eksempel aftale at gå til foredrag en gang om måneden med en ven. Så har man en aftale og en forpligtelse for at gøre det nye, og det øger sandsynligheden for, at det bliver gennemført.

Vaner bor i kroppen

Hvis man følger disse råd, er der stor sandsynlighed for, at man kommer i mål med sit nytårsforsæt for 2020.

Men hvorfor er det lige, at det kan være så svært at komme af med en dårlig vane? Det svarer Lene Tanggaard Pedersen også på.

- Det er fordi, vaner bor i kroppen. Det er ikke bare et spørgsmål om at ændre tankemønster. Vaner er simpelthen ubevidste for os, det er noget, vi har lært. Derfor er de svære at slippe af med, slår hun fast.

Et af de nytårsforsæt, som Lene Tanggaard Pedersen ofte oplever, at folk vil i mål med, handler om indtag af fødevarer, der ikke er sunde for os i længden.

Her lægger hun vægt på, at man enten kan bytte fødevaren ud med noget sundere eller helt finde en anden beskæftigelse at tage sig til i de stunder, hvor de mindre usunde fødevarer plejer at komme ind i billedet.

- I stedet for at sidde foran skærmen og spise julekonfekt kan man overveje at spise noget andet eller lave noget andet – for eksempel strikke.

De vaner, som i eksemplet med julekonfekt starter med at være hyggelige, kan over tid ende med at blive en dårlig vane.

- Noget af det, som der faktisk er ret meget forskning på, er, at de vaner, som man gerne vil af med, formentlig har været gode vaner på et tidspunkt eller har været vaner, som har givet en god følelse. Over tid er det så blevet til en dårlig vane. Den vane skal vi så erstatte med en anden vane, som kan give noget andet end det, den gamle vane gav, siger Lene Tanggaard Pedersen til slut.