Kollerup kaldt i samråd om udfald mod banker

Liberal Alliance har kaldt erhvervsministeren i samråd, efter han gik i felten mod bankerne og deres negative renter på indlån.

Simon Kollerup
Foto: Mass Lisby, TV MIDTVEST

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, har kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd.

Det sker efter de seneste dages uro omkring ministerens udmelding om, at grænsen for bankernes negative indlånsrenter var nået. Det skriver Berlingske.

Fredag skældte Danmarks Nationalbanks direktør, Lars Rohde, ministeren ud for at blande sig i en sag, som han mener er mellem bankerne og kunderne. Det er Alex Vanopslagh (LA) altså enig i.

- Det er interessant at høre, hvad ministeren har at sige. Der har været en voldsom kritik fra flere sider. Jeg håber, at ministeren vil sige, at han gik over stregen, og at han mangler noget basal forståelse for, hvordan pengepolitikken fungerer, siger han til avisen.

LA-lederen vil blandt andet have Simon Kollerup til at "uddybe sin kritik af, at danske banker følger Nationalbankens renteniveau, som han giver udtryk for i en opdatering på ministerens private facebookprofil 27. april 2021".

Hidtil har erhvervsministeren dog stået fast på sin kritik af bankerne, og den udmelding bakkes op af partiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen (S).

- Der er ikke nogen automatik i, at de omkostninger, som bankerne har over for Nationalbanken, skal væltes over på kunderne. Det er det, vi kritiserer, siger han søndag aften til TV 2 News.

Finansordføreren lægger også vægt på, at bankerne med en grænse for minusrente på 100.000 kroner rammer mange almindelige lønmodtagere, som er tvunget til at have en bankkonto for at få løn og klare betalinger.

- Vi var helst fri for at blande os i det, men først lød grænsen på 750.000, og siden er den bare sat ned og ned og ned med høj hast, siger han og fortsætter:

- Det er noget andet, hvis man sælger vaskepulver, men man skal have en bank for at få udbetalt penge i Danmark, og derfor har bankerne et større ansvar.

Den negative rente i mange banker lyder i øjeblikket på minus 0,6 procent for indlån over 100.000 kroner, hvilket er en udgift på 600 kroner årligt før skat.