Kollerup: Der er et stort problem i Forsvaret

I Forsvaret bliver arbejdsmiljøloven bøjet til det yderste i de her år, og nu har folketingsmedlem Simon Kollerup fået nok.

Socialdemokraternes Simon Kollerup bryder sig ikke om den seneste tids mange historier om stressede medarbejdere i forsvaret. 

- Det gør stort indtryk på mig at se de her historier. Der er noget, der tyder på, at der er et stort problem her, siger Simon Kollerup, folketingsmedlem og medlem af Forsvarsudvalget.

Medarbejderne lider under store mængder overarbejde og manglende muligheder for at holde fri. Soldaterne i felten er specielt udsatte, fordi de er med til at løse en række af forsvarets kerne-opgaver.
 
Simon Kollerup mener, situationen er uholdbar og vil have forsvarsminister Peter Christensen til at finde en løsning.

- Vi har en opgave at løse her. Forsvarsministeren skal vedkende sig det ansvar, han har. Vi har også et ansvar, men jeg vil opfordre ministeren til at tage et møde, så vi kan prioritere, hvordan vi skal løse det. En dialog med de ansatte er især vigtig for mig, siger Simon Kollerup.

Alvorligt pres i Forsvaret

De godt 21.000 ansatte i det danske forsvar arbejder over som aldrig før for at løse de mange opgaver, og alt for ofte får soldaterne udbetalt penge for overarbejdet i stedet for afspadsering. 

Det giver store problemer, når arbejds- og familieliv skal hænge sammen, lyder det fra de lokale arbejdsmiljørepræsentanter.

- Jeg har kun oplevet en stigning i forhold til den mængde ressourcer, vi bruger på at frikøbe overarbejde og dermed udbetale merarbejde til vores medarbejdere. De flere aktiviteter særligt dem i udlandet og de længerevarende aktiviteter gør at vi går lidt på køb med det vi har der hjemme, det bagland vi har, siger Rasmus Meloni- Knudsen, arbejdsmiljørepræsentant hos Jyske Dragonregiment i Holstebro.

De menneskelige konsekvenser er ifølge de ansattes fagforening til at få øje på.

- Nogle af konsekvenserne er selvfølgelig, at de kommer hjem med stress. Det har også den konsekvens, at vi ser flere og flere skilsmisser, siger Kurt Brantner, forbundssekretær hos Hærens Konstabel- og Korporal Forening.

Det har i  dag ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarsminister Peter Christensen eller Venstres medlem af forsvarsudvalget Kristian Pihl Lorentzen.

01:41

Simon Kollerup vil have forsvarsministeren til at finde en løsning på overarbejde i Forsvaret.

Luk video