Køen af ledige er vokset med 11.000 over jul og nytår: Her er tallene i Midt- og Vestjylland

Antallet af ledige er steget henover nytår. På landsplan holder Vestjyllands sig i den lave ende af antal ledige.

jobcenter.jpg
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Køen af ledige er vokset med 11.000 personer siden 23. december. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Ledighedskøen er samlet vokset med 39.639 personer under coronakrisen - fra 9. marts 2020 og frem.

Normalt er der mange, som melder sig ledige omkring månedsskiftet, og samtidig stiger ledigheden traditionelt også i januar og februar.

Hos Nykredit påpeger cheføkonom Troels Kromand Danielsen, at stigningen i ledigheden ikke er ekstraordinær, når man sammenligner med de seneste år.

- Stigningen i ledigheden ser umiddelbar voldsom ud, men det er ret normalt, at ledigheden stiger, siger han.

Sådan er tallene i Vestjylland og Nordjylland

I Vestjylland er antallet af ledige også steget. I perioden fra 9. marts til 20. december antallet af ledige steget med 902. Det bringer det samlede antal ledige op på 6.821 i Vestjylland. 

Til sammenligning har Nordjylland i samme periode fået 2.332 flere ledige, hvilket bringer dem op på 17.354 ledige. 

Ledigheden burde have været endnu større

Selvom cheføkonomen fra Nykredit havde regnet med en stigning i ledigheden, så havde han forventet, at stigningskurven ville være stejlere.

- Når man tænker på, at man er midt i en nedlukning, så er det ret utroligt, at ledigheden ikke er steget mere, siger han, siger Troels Kromand Danielsen.

Han vurderer, at årsagen er, at virksomhederne tidligere har været gennem en nedlukning.

- Situationen er ikke ny og ukendt. Virksomhederne ved, at kunderne vender tilbage efter nedlukningen, og samtidig er hjælpepakker genindført, så derfor er der flere, som holder på deres ansatte.

- Der er slet ikke samme paniksituation som i foråret. Det kan man se ved, at der ikke er samme fald i stillingsopslag som i foråret, siger Troels Kromand Danielsen.

De nuværende omfattende restriktioner, der blandt andet tæller nedlukning af store dele af detailhandlen, løber frem til 17. januar.

Hvis de bliver forlænget yderligere, vil man ikke kunne undgå en stigning i ledigheden, påpeger Troels Kromand Danielsen.

Selv om flere ser ud til at have mistet jobbet på det seneste, er niveauet af ledige ikke helt så højt som i slutningen af juni, hvor det nåede det højeste niveau under coronakrisen med omkring 55.000 flere i ledighedskøen.

Samlet er 171.362 personer i øjeblikket registreret som ledige ifølge opgørelsen fra Beskæftigelsesministeriet.