Klimaudspil: Her er regeringens plan

Regeringen har tirsdag præsenteret sit nye klimaudspil, der indeholder 14 initiativer, som skal sikre Danmarks grønne fremtid.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), transportminister Ole Birk Olesen (LA), klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), statsminister Lars Løkke Rasmussen, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Skrappere miljøzoner, højere præmie for skrotning af gamle dieselbiler og lavere ammoniakudledning fra landbruget er blandt de initiativer, som regeringen tirsdag formiddag præsenterede i et nyt luft- og klimaudspil.

Udspillet hedder ’Sammen om en grønnere fremtid’, og det indeholder i alt 14 initiativer, som regeringen vil bruge som rettesnor til at skal sikre den grønne omstilling i både byer, på landet og til vands.

Læs også Penge til forskning skal gøre landmænd klimaeffektive

- Vi skal sørge for, at der er et incitament til at være med til at gøre Danmark mere grønt. Som regering kan vi have mange ambitioner, men i sidste ende er det et fælles projekt for hele Danmark, hvis vi vil røg, støj og møg til livs, siger miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, ifølge en pressemeddelelse.

Det samlede klimaudspil vil ifølge regeringen kunne bidrage med cirka 26 millioner ton CO2 til Danmarks klimamål i 2030.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), transportminister Ole Birk Olesen (LA), skatteminister Karsten Lauritzen (V) samt børne- og socialminister Mai Mercado (K) deltog også i præsentationen af udspillet.

Her er de 14 initiativer i klimaudspillet

1. Ren luft i de store byer – skrappere miljøzoner
2. Højere skrotpræmie til gamle dieselbiler
3. Det skal være slut med NOx-snyd for lastbiler
4. Mere miljøvenlig krydstogtturisme i Østersøen
5. Overvågning af svovludledning i danske farvande
6. Mindre ammoniak til luften fra landbruget
7. Luft- og klimavenlig teknologi i svinestalde
8. Styrket klimaforskning
9. Fremme præcisionslandbrug
10. Jordfordelingsfond med fokus på miljø, klima og natur
11. Partnerskaber med erhvervet
12. Gamle brændeovne skrottes ved ejerskifte af bolig
13. Skrotpræmie til gamle brændeovne
14. Strammere krav til klimaskadelige gasser i køleanlæg

Læs også Klimaudspil: Skrot din gamle brændeovn og få tilskud til en ny