Klimarådet: Sådan når vi 70-procentmålet i 2030

Flere elbiler og mindre kul. Det er nogle af tiltagene, som Klimarådet mandag formiddag har præsenteret, så Danmark når sit mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030.

Klimarådet har mandag præsenteret vejen til en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen i 2030.

Ifølge formanden for Klimarådet er der gode grunde til at lytte til Klimarådet, for hvis man bare fortsætter med den vedtagne politik, vil reduktionen kun være på 45 procent i 2030.

- Det vil sige, at vi skal komme fra 45 procent til 70 procent med den pakke, som vi fremlægger i dag, lyder det fra Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet, på dagens pressemøde.

- Den gode nyhed er, at vi mener, det er muligt at nå klimamålene, fortsætter han.

DERFOR SKAL FOLKETINGET LYTTE TIL KLIMARÅDET

CO2-reduktion koster

Det koster at passe på klimaet.

For den enkelte dansker vil man kunne mærke ændringerne på højere benzinpriser, flere elbiler på vejene og et farvel til el og varme, der kommer fra kul.

Rådet mener også, at landbruget skal begynde at bidrage mere til at reducere CO2-udledningen, og det kan blandt andet gøres ved at udtage lavbundsjorde i landbruget.

Lavbundsjorder er arealer, der indeholder meget kulstof og derfor udleder drivhusgasser.

- Derfor skal den nuværende udtagningsordning for kulstofrige lavbundsjorder skal spille en mere væsentlig rolle i fremtiden end i dag, siger Marie Trydeman Knudsen, der er forsker i bæredygtighed af landbrugs- og fødevaresystemer.

Klimarådet vurderer, at det i vil koste mellem 15 og 20 milliarder kroner årligt, hvis vi skal nå reduktionsmålet på 70 procent i 2030.

Det svarer til under en procent af Danmarks BNP.

- Vi kan foretage denne grønne omstilling, uden at det koster alverden, mener Peter Møllgaard.

Målet skal nås gennem to spor

Det er en omfattende opgave at nå Danmarks klimamål, og derfor har Klimarådet valgt at præsentere forslagene i to spor.

Et implementeringsspor og et udviklingsspor. 

Implementeringssporet er de teknologier, vi allerede kender i dag. Med dem kan vi nå en CO2-reduktion på 60 procent, mener Klimarådet.

De sidste ti procent skal nås ved hjælp af teknologier, vi ikke kender endnu - og det er dem, udviklingssporet dækker over.

Klimarådets anbefalinger er udkommet i rapporten Kendte veje og nye spor til en 70 procents reduktion - Retning og tiltag for de næste ti års klimaindsats i Danmark.

UDPLUK AF ANBEFALINGERNE