Kirker kæmper med skimmelsvamp

Med århundreder på bagen er flere danske kirker angrebet af skimmelsvamp og det kan få store konsekvenser.

Foto: Sean Kelly Christensen

Kirkelige bygninger har ofte mange hundrede år på bagen, og det gør dem særligt udsatte for skimmelsvamp, fugt og dårlig.

Viborg Østre Provsti har de seneste to år forsøgt at komme problemet til livs. Et dårligt indeklima kan nemlig få store konsekvenser for kirkerne.

I Vammen Kirke har de taget problemet op - her er det ikke nok at lufte ud et par gange om dagen.
I stedet er en såkaldt datalogger taget i brug, som det seneste våben i kampen mod et dårligt indeklima i den mange hundrede år gamle kirke.

- Det vi vil med det er at forebygge det som skete her i kirken. Nemlig at der på grund af høj luftfugtighed voksede en stor svamp, som var årsag til at orglet måtte kasseres, siger Bjarne Markussen, som er provst i Viborg Østre Provsti.

Skimmelsvamp, fugt og dårlig luft er noget, som mange ældre midt- og vestjyske kirker og præstegårde kæmper en hård kamp mod.

- De er byggede til at stå uopvarmede med åbne vinduer. I dag har vi for komfortens skyld varme på og isoleret, siger Bjarne Markussen

Store konsekvenser for helbredet 

I Salling Provsti har særligt præstegårde været hårdt ramt. Fire ud af 12 boliger har for fået konstateret skimmelsvamp. Dertil kommer også en enkelt kirke.

For sognepræst Jakob Fløe Nielsen kom skimmelsvampen særligt tæt på.

- Min kone blev syg med influenzasymptomer og det blev værre og værre. Til sidst kunne hun ikke være i huset, siger Jakob Fløe Nielsen.

I Viborg Østre Provsti er fugtmålere i alle kirker det sidste nye skud på stammen i kampen mod skimmelsvampen.

Dataloggerne er en del af et to-årigt energiprojekt, der tilsammen har kostet provstiet 5,4 millioner kroner.

Der findes ikke et præcist tal på, hvor mange kirkelige bygninger, der har et kritisabelt indeklima.

02:15 Luk video