Kendte til brandfare i 15 år

Sikkerhedsstyrelsen har som ansvarlig myndighed i mere end 10 år haft fokus på risikoen forbundet med at have stikbensmålere i udvendige elskabe på huse langs vestkysten.

19Elskabebjka.jpg

Det har stået klart for Sikkerhedsstyrelsen længe, at udvendige elskabe med stikbensmålere kan være en potentiel brandrisiko for sommerhuse. Alligevel er sommerhusejerne aldrig blevet advaret. I 2014 brændte Bente og Knud Kølbæks sommerhus i Hvide Sande, synderen var stikbensklemmen i elskabet.

- Vi har intet fået at vide overhovedet. Vi har løbende fået skiftet ting og sager ud i sommerhuset, og hvis vi havde vidst, at stikbensklemmen i måleren kunne være farlig, havde vi selvfølgelig skiftet den ud, siger Bente Kølbæk.

Satte undersøgelse igang

Allerede i 2000 konstaterede Sikkerhedsstyrelsen, dengang under navnet Elektricitetsrådet, at man havde set et større antal brandtilløb og enkelte brande i udvendige målerskabe for stikbensmålere. Her blev en undersøgelse sat i gang, og i 2001 fulgte en decideret advarsel til forsyningsselskaber og installatører mod "at anvende stikbensmålere i udendørs målerrammer på udsatte steder."

Men Sikkerhedsstyrelsen advarede stadig ikke forbrugerne, og installationerne blev stadig helt lovligt sat op i sommerhuse langt vestkysten.

- Vi er dybt rystede over, at de har vidst det så længe uden at advare os. Vi har sendt mails rundt til alle dem vi kender, så de kan tjekke deres sommerhuse, siger Bente Kølbæk.

Har advaret i otte år

Sommerhusejeren Kirsten Bech har i otte år forsøgt at få elselskaberne og den statlige sikkerhedsstyrelse til at advare mod stikbensmålerne i udvendige elskabe. Første henvendelse kom efter to brande i 2007.

- Hvis du ikke ved, at du har fået et farligt produkt installeret, så kan du jo ikke gøre noget, siger Kristen Bech.

Styrelse: Vi har gjort meget

Sikkerhedsstyrelsen har ikke ønsket at lade sig interviewe om, hvorfor man ikke har advaret forbrugerne, men har svaret på en række spørgsmål via mail.

- Sikkerhedsstyrelsen har løbende gjort meget. Vi har undersøgt flere hundrede målerskabe og derudover har styrelsen informeret el-leverandørerne og el-installatørerne om problemet - og gjort opmærksom på, at der skal anvendes materiel, der passer til vejret. Derudover har styrelsen bedt Dansk Energi om at registrere og indrapportere, hvis der opstår brande, der kan have relation til et forurenet målerskab, skriver Mette Cramon, der er fungerende kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Alligevel vil styrelsen nu ændre procedure.

- Styrelsen vil på baggrund af TV MIDTVESTs udsendelser tage kontakt til Dansk Energi for at samarbejde med dem om at opfordre til, at alle elselskaber informerer forbrugerne om de særlige forhold, der kan opstå i målerskabe langs kysten, skriver Mette Cramon.