Kartoffelbrok på midtjysk mark

NaturErhvervstyrelsen ser meget alvorligt på fund af kartoffelbrok på mark i Midtjylland.

Myndighederne troede egentlig kartoffelbrok var udryddet i Danmark. Ikke siden 1981 har danske kartofler været angrebet af svampesygdommen kartoffelbrok. Altså lige ind til nu, hvor der er fundet kartoffelbrok på en mindre mark i Midtjylland.

- Det er helt sikkert en rigtig træls en, som vi helst ikke ville havde fundet, siger kontrollør Egon Jensen fra NaturErhvervsstyrelsen til TV Midtvest.

Blomkålslignende gevækster

Kontrollører fra NaturErhvervsstyrelsen har brugt fredagen på at undersøge den midtjyske mark nærmere for den frygtede svampesygdom.

- Det er en vi i EU er forpligtet til at bekæmpe. Den kan sprede sig med både jord og med knolde til andre kartoffelavlere og det kan gå ud over udbyttet. Og indtjeningen i sidste ende, siger Egon Jensen.

Det var avleren selv der henvendte sig til myndighederne, da han gravede de syge knolde op. For at undgå at smitten spreder sig, vil marken få pålagt restriktioner for kartoffelavl.

- Det er ligesom nogle blomkålslignende gevækster, der er på både stængler og ned på rødderne. Og det kan være på knoldene. Vi ser det nok mest på knoldene, fortæller kontrolløren.

Ikke farlig for mennesker

LandbrugsAvisen skriver, at det nuværende fund udelukkende vedrører stivelseskartofler, der forarbejdes i Danmark, og smitten kan ikke sprede sig via det forarbejdede stivelsesmel.

Endvidere skriver avisen, at svampesygdommen kun angriber kartofler og ikke er farlig for mennesker.