Kan være dødeligt: Sådan beskytter du dit dyr mod farlige maddiker

For to uger siden blev en hund aflivet, fordi dens krop var blevet indtaget af maddiker.

Maddiker angriber ikke kun døde dyr i vejkanten. Også levende dyr kan være i fare.

Det oplevede hundeejer Villy Agerbo fra Troldhede for to uger siden, da hans pekingeser Bingo måtte aflives, efter maddikerne fuldstændigt havde besat dens krop.

Bingos dyrlæge er Ellen Hommelhoff fra Skjern Dyrehospital. Hun fortæller, at de engang imellem oplever dyr, der er blevet voldsomt angrebet.

- Gudskelov oplever vi det ikke så tit, men jeg har oplevet det ved både får, kaniner og katte. Det er meget sjældent med hunde. Det er nok fordi hundene generelt er mere i kontakt med mennesker, forklarer hun.

Netop at holde tæt øje med sine kæledyr er et af Ellen Hommelhoffs bedste tips. Men der er også andet, man kan gøre.

- Hygiejne, hygiejne og hygiejne. Tørt underlag og så masser af opsyn, så man kan gribe ind, så snart man kan se noget og vaske det, og dermed holde dyret rent og tørt, fortæller hun.

Dyrlæge Ellen Hommelhoff forsøgte at redde hunden Bingos liv, men det kunne ikke lade sig gøre.
Dyrlæge Ellen Hommelhoff forsøgte at redde hunden Bingos liv, men det kunne ikke lade sig gøre.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Hold øje med pelsplejen

Ellen Hommelhoff fortæller, at man skal sørge for at undgå, at ens dyr har fugtige og varme steder, hvor fluerne kan komme til.

quoteHygiejne, hygiejne og hygiejne

Ellen Hommelhoff, Dyrlæge, Skjern Dyrehospital

- Man skal være opmærksom på, at pelsplejen er i orden, at man får tjekket, at der ikke er sår, og at man får tjekket de kritiske steder. For eksempel ved næsefolden og rundt om skedeåbningen, for der er ofte også en fold, hvor der kan være fugtigt og varmt, slår hun fast.

Hun forklarer, det især er kaniner, som de oplever det ved.

- Det er ofte, fordi kaninerne ikke bliver taget op og vendt på den anden side, så jeg vil råde folk til, at de lige vender dem om for at se, om de er pæne og rene, og de ikke har diarré og dermed for afføringsklumper nede ved endetarmsåbningen, for der elsker fluerne virkelig at være, afslutter hun.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.