Kæmpe maskine skal tage kampen op mod invasive østers

I går blev det testet, om en sumpgravemaskine kan være våbnet, der kan komme den invasive stillehavsøsters til livs.

Den har været her i nogle år og breder sig så voldsomt, at den er ved at tage magten i Limfjorden.

Den invasive stillehavsøsters har ingen naturlige fjender, men den er en stor trussel mod blåmuslinger og limfjordsøsters.

Derfor har Dansk Skaldyrscenter kæmpet for at komme stillehavsøsters til livs - eller i det mindste holde dem nede. Indtil videre har kampen dog været forgæves. 

Men nu bliver der gjort et nyt forsøg med en såkaldt sumpgravemaskine. Det fortæller Pernille Nielsen, der er forsker hos Dansk Skaldyrcenter.

- Problemet med stillehavsøsteren er, at den vokser meget hurtigere, end eksempelvis blåmuslingen, som kan ende med at blive udkonkurreret. Derfor forsker vi i at se, hvad der sker, hvis vi fjerner stillehavsøsters ved hjælp af denne her nye metode, fortæller hun. 

Skånsom mod fjordbunden

Sumpgravemaskinen fungerer ved, at den skraber fjordbunden - i stedet for at grave. På den måde fanger den de østers, der ligger på bunden. 

- Jeg håber, at vi på den her måde kan fjerne de invasive østers på en effektiv måde, uden at det har en stor indvirkning på bunden, fortæller Pernille Nielsen. 

Stillehavsøsters er en østers, der volder østersindustrien i området problemer. Den giver nemlig sværere levevilkår for bestanden af blåmuslinger og fladøsters.  

- Det er en invasiv art, og den konkurrerer med de hjemmehørende arter om mad og plads, forklarer Pernille Nielsen. 

Arbejdet med sumpgravemaskinen skal analyseres, så forskerne får klarlagt, om sumpgravemaskinen er en effektiv metode til at bekæmpe stillehavsøsters i Limfjorden. 

Du kan se, hvordan sumpgravemaskinen fungerer øverst i artiklen. 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.