IT-nedbrud på sygehuse: Over halvdelen af operationerne blev aflyst

Stresset personale og længere ventetid på operationer er nogle af konsekvenserne efter Hospitalsenheden Vest torsdag blev ramt af IT-nedbrud.

Regionshospital Herning
Foto: Hospitalsenheden Vest

Et stort antal operationer og behandlinger blev torsdag aflyst på hospitaler i Region Midtjylland grundet it-nedbrud. 

- Det er maksimalt ubelejligt. Det stresser personalet, at telefonerne, mail og meget andet ikke virkede, siger Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest.

Hospitalsenheden er nu ved at gøre skaderne op efter IT-nedbruddet,  der ramte især de mange planlagte operationer. 

-Den mest synlige konsekvens lige nu, er at der var mange planlagte indbreb, som vi måtte aflyse. Normalt har vi cirka 100 ambulante operationer om dagen, og det tal gik ned til cirka 35 den dag, siger Jens Friis Bak. 

Samtidig havde hospitalerne 40 indlagte til operation, 15 af disse blev aflyst på dagen. 

At systemer som den elektroniske patientjournal gik ned, betød at personalet på sygehusene måtte ty til gamle arbejdsmetoder, og finde kuglepen og skriveblok frem igen. 

- Man måtte dokumentere på papirjournaler fremfor den elektroniske. Vi fik indført et specielt nødtelefon-system, men det skjuler ikke, at vi havde rigtig store udfodringer den dag, siger Jens Friis Bak, Lægefaglig direktør, Hospitalsenheden Vest.

Konsekvenser for fremtidige operationer

IT-problemet blev løst, men alligevel får torsdagens nedbrud konsekvenser længere ud i fremtiden. 

- Det betyder selvfølgelig at ventetiden bliver øget. Den var i forvejen forlænget på grund af Covid-19, så det er virkelig uheldigt med det it-nedbrud, siger Jens Friis Bak. 

Samtidig med, at ledelsen nu forsøger at gøre status, så arbejder hospitalernes IT-folk på at sikre, at en lignende situation ikke gentager sig igen. 

- Vores IT-afdeling har maksimalt fokus på, at det her ikke må ske igen. Vi er meget afhængige af, at IT virker, som det er i dag. Vi kommer til at lave nogle opbakninger, så vi ikke er så sårbare fremover, slutter Jens Friis Bak.