Internater bliver overrendt: Ejere af bortløbne katte kan miste retten til deres kæledyr

Regeringen vil have skærpet reglerne for håndteringen af bortløbne katte, mens DF vil have gjort mærkning til et lovkrav.

Viborg Internat tog imod cirka 1300 katte sidste år.
Viborg Internat tog imod cirka 1300 katte sidste år.
Foto: Michael Andersen

Dyreinternatet i Viborg har rigtig travlt med at tage sig af bortløbne katte, der ikke er registreret eller mærket, så man kan finde ejeren.

- Vi har ikke været i gang i mere end et år, og vi havde forventet at skulle tage imod 250 katte sidste år. Vi endte med at have omkring 1300 inde, siger Lise Svejgaard fra Viborg Internat. 

Derfor foreslog regeringen i dag, at katte uden en tatovering i øret eller en chip under pelsen, der løber hjemmefra og ender på internater, skal være tabt for ejerne, fra det øjeblik de kommer på internatet.

Det forslag har et flertal i Folketinget tilkendegivet, at de vil stemme for.

Som reglerne er på nuværende tidspunkt, skal et internat efterlyse en ejer til en umærket, bortløben kat i 72 timer, før det må sælge katten på ny.

- Jeg tror, det vil gøre det langt mere attraktivt at få mærket sin kat og få den registreret, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

DF vil have lovkrav

Dansk Folkeparti mener derimod, at det bør gøres lovpligtigt at øremærke og registrere sin kat, som det i dag er tilfældet med hunde.

Det fortæller Pia Kjærsgaard, der er Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører.

- Jeg synes, det er ret katastrofalt, at der er så mange katte, der render rundt og ikke er registreret. Det er et stort problem for internaterne, siger hun.

På Viborg Internat er Lise Svejgaard enig i, at et krav om mærkning af katte er vejen frem. 

- Vi kan se på hundeloven, at det virker. Vi har ikke problemer med gadehunde, som man for eksempel ser i Sydeuropa, siger hun. 

Regeringen mener derimod ikke, at et egentlig lovkrav om mærkning af katte vil være hensigtsmæssigt.

- Hvis det bliver et lovkrav, skal politiet til at bruge rigtig mange ressourcer på at kontrollere om katteejere overholder mærkningsordningen, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Umærkede katte er en udfordring for internater. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelse hjalp organisationen i 2019 mere end 8.000 katte.

Det var en stigning på hele 40 % fra året før.

2:12
Det skal være lovpligtigt at øremærke sin kat, det mener DF. Regeringen mener dog, at et lovkrav kan være uhensigtsmæssig.