Ingen plan mod net-krænkere

Krænkelser, chikane og trusler på elektroniske medier er i stigende grad en del af hverdagen for de kommunalt ansatte. Men i mange kommuner er der ikke lagt en plan for, hvordan man håndterer det.

netchikanelaro.jpg

Flere kommuner oplever, at antallet af trusler, chikane og krænkelser på nettet er steget markant det sidste år. I f.eks. Vesthimmerlands Kommune er antallet, ifølge borgmester Knud Kristensen, fordoblet over de sidste to år. Alligevel har Vesthimmerland og fem andre kommuner ikke lagt en plan for, hvad de ansatte skal gøre, når krænkelserne kommer.

-Vi er af den opfattelse, at vi kan hurtigt nedsætte den lille gruppe, der skal tage sig af den her problemstilling, hvis det viser sig, at der er nogle medarbejdere, der bliver chikaneret, siger Knud Kristensen.

Der er seks kommuner i Midt- og Vestjylland, som ikke har skrevet trusler og chikane på elektroniske medier ind i deres handlingsplan. Fire kommuner har det med - mens Herning Kommune netop nu er ved at udarbejde en plan.

Plan er en nødvendighed

Dansk Socialrådgiverforening opdagede truslen fra de elektroniske medier for to år siden. Og de er ikke i tvivl om, at det er en trussel, der ikke lige forsvinder.

-Ligesom kommunerne har beredskaber hvis der sker verbale overgreb eller fysike overgreb på forfaltningerne, så skal man altså også have et beredskab, når socialrådgivere bliver truet eller hængt ud på de sociale medier, siger Mads Bilstrup, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening i region nord/midt.

Plan giver tryghed

En af de kommuner der har lagt en plan er Holstebro. Siden 2009 har digitale trusler været en del af kommunens handlingsplan. Det vil sige, at de ansatte ikke er i tvivl om, hvad de skal gøre, hvis de møder trusler eller krænkelser.

-Det er jo fordi, at den øgede digitalisering gør, at det er den måde vi kommunikerer med borgerne på. Vi ønsker også at være med mere og mere digitale, og derfor kommer det, der før kom ud af munden, det kommer på de digitale medier, siger Lene Dahlgaard, der er HR-chef i Holstebro Kommune.

For de ansatte betyder handlingsplanen øget tryghed. Socialrådgiver, Linda Hansen, har arbejdet i Holstebro i tre år. Og nu har netop valgt den kommune på grund af handlingsplanen mod net-krænkere.

-Det er altafgørende, at man bliver passet på. Jeg har været i en tidligere kommune, hvor der ikke var en beredskabsplan, og hvor ledelsen ikke bakkede op omkring, når der skete nogle trusler. Og jeg oplevede nogle voldsomme trusler, som der ikke blev handlet på. Og det kunne jeg simpelthen ikke arbejde under, siger Linda Hansen.

Også Kommunernes Landsforening opfordrer kommunerne til at skrive net-chikane ind i deres handlingsplan.