Indvandring positivt for landsdelen

Indvandrere havde i 2014 en positiv effekt på befolkningstallet i Midt- og Vestjylland. I seks ud af ti kommuner sikrede indvandring, at befolkningstallet faldt betydeligt langsommere.

Viborg Kommune skilt 3_0.jpg

Indvandrere havde i 2014 en positiv effekt på befolkningstallet i Midt- og Vestjylland. Det skriver DR Midt og Vest torsdag.

I seks ud af ti kommuner sikrede indvandring, at befolkningstallet faldt betydeligt langsommere. Og i Viborg kom der ligefrem flere mennesker til.

- Den positive udvikling er større end vi havde forudset, så det er dejligt, siger Viborgs borgmester Torsten Nielsen til DR Midt og Vest.

Det handler om penge

Hver gang en kommune mister en indbygger, koster det som tommelfingerregel 50.000 kr. i bloktilskud fra staten. Folketallet er samlet faldet med cirka 1.000 i Midt- og Vestjylland i 2014.

Indbyggertal dækker over sin helt egen form for talmagi. Ifølge Torsten Nielsen er den samlede stigning på 700 nye indbyggere i Viborg Kommune, hvor de 200 skyldes et overskud af indvandrere.

Kommer flere kommuner til gode

Nettoindvandring betyder generelt, at indbyggertallet falder langsommere, end det ellers ville gøre i hele Midt- og Vestjylland, lyder det i artiklen fra DR Midt og Vest.

Indbyggertallet ville i følge dem være faldet tre gange så meget i 2014, hvis ikke der havde været et overskud af indvandrere. Især i de affolkningstruede kommuner som Thisted, Lemvig, Struer, Morsø, Skive og Ringkøbing-Skjern.

Der er brug for indvandrere

Sidstnævnte har næsten holdt skindet på næsen takket være indvandrere fra primært Østeuropa. Og der er brug for indvandrerne også i fremtiden.

- Vi får flere og flere ældre medarbejdere, som går fra på pension, eller ønsker en seniorordning. Derfor bliver der rigtig mange velfærdsopgaver, som skal løses. Og det er vi simpelthen ikke nok etniske danskere til, siger mangfoldighedskonsulent Anders Kristensen fra Region Midtjylland.