Indsatsleder efter rekordmange naturbrande: Pas på!

Den ekstreme tørke giver travlhed på landets brandstationer, som oplever langt flere brande end normalt.

Telefonen ringer mere end normalt hos Brand & Redning Midtvest. Den ekstreme tørke gør nemlig, at der skal meget lidt til, for at der opstår brand. 

Landet over har brandvæsnet slukket 845 naturbrande i år, hvilket er 500 flere end i et normalt år.

- Normalt vil en mindre naturbrand ikke være noget, der får os op af stolene, men det vil det lige for tiden, siger Peter Kristensen, som er indsatsleder ved Brand & Redning Midtvest.

Der har også været mere end almindeligt travlt på den Midt- og Vestjyske brandstation

- Vi har haft syv naturbrande siden mandag morgen kl. 8, siger Peter Kristensen.

Der skal lidt til

En af brandene opstod torsdag, hvor der var ild i en mose i Aulum.

- Under slukningsarbejdet kunne vi flere gange stoppe med at bruge vand, og sige ’nu forventer vi, at det her er slukket’, så kunne vi holde 5 minutters hvil, og så kom der røg igen, fortæller han.

Selvom branden er slukket, er der god grund til at holde øje. Fire timer efter slukningsarbejdet er færdigt, kan indsatsleder Peter Kristensen måle jordtemperaturer på over 30 grader.
Selvom branden er slukket, er der god grund til at holde øje. Fire timer efter slukningsarbejdet er færdigt, kan indsatsleder Peter Kristensen måle jordtemperaturer på over 30 grader.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Det trækker på ressourcerne at slukke brande. Både på de menneskelige - Brand & Redning Midtvest har døgnet rundt 106 brandfolk på vagt - men også på naturens. Ved mosebranden torsdag brugte Brandvæsnet 16.000 liter vand for at slukke branden. 

For nylig var det en traktor, der udløste en markbrand.

- Der skal meget lidt til. Vi har oplevet, at en traktor kører over sin mark og det høje græs rammer en varm ting på motoren, og i løbet af få sekunder er marken antændt og vi har en fuldt udviklet markbrand, fortæller Peter Kristensen, indsatsleder ved Brand & Redning Midtvest.

Lidt regn gør ingen forskel

Han understreger, at der er god grund til, at vi stadigvæk har afbrændingsforbud, på trods af at der nogle steder faldt lidt regn torsdag.

- Det har ingen betydning, det der faldt. Der skal meget mere til, siger han.

Opfordringen er derfor også klar.

- Omtanke, sund fornuft og pas på derude.

Se hele indslaget her:

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.