Indeklima under lup: Elever kan miste op til et års læring

Indeklimaet i folkeskolerne er generelt alt for dårligt, viser undersøgelser. Det skal et nyt projekt til 28 millioner kroner lave om på.

Sønderlandsskolen i Holstebro er splinterny og har de nyeste løsninger inden for udluftning. Og det kan mærkes positivt på indeklimaet. Det viser en måling i et klasselokale kort efter en time. Her viser målingen et CO2-niveau på 390 ppm, der er væsentligt under grænseværdien på 1000 ppm.

- Det er jo dejligt at høre. Jeg tror også, at det var det, vi havde fornemmet, at indeklimaet er godt i klasserne, siger skoleleder på Sønderlandsskolen, Maria Braae. 

Men så flotte målinger ses sjældent på landets folkeskoler.

Hvad betyder ppm?

På Sønderlandsskolen i Holstebro sørger ventilationsanlæg for, at indeklimaet hele tiden er i orden.
På Sønderlandsskolen i Holstebro sørger ventilationsanlæg for, at indeklimaet hele tiden er i orden.
Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

90 procent af alle folkeskolerne er bygget før 1995, hvor der kom regler for ventilation på skolerne, og derfor er langt fra alle skoler lige så heldige med indeklimaet, og det skal en ny indeklimakampagne gøre noget ved.

- Kommunerne har faktisk været i gang med at renovere skolerne, men indeklimaet er ikke det, som lige har stået først for, og det har virkelig stor betydning for børnene, fastslår Anne Skovbo, der er filantropidirektør i RealDania. 

Foreningen har afsat 28 millioner kroner til at hjælpe kommunerne med at prioritere indeklimaet og samarbejdet om at udvikle konkrete løsninger og metoder i skolerenoveringerne, som skal give børnene bedre indlæringsforhold.

Ekspert: Indeklimaet skal prioriteres højere

Svend Erik Jensen er Distriktschef i Exhausto, der er specialister i indeklimaløsninger. Han er ikke i tvivl om, at det på den lange bane bliver dyrere for kommunerne, hvis de sparer på indeklimaet, når de renoverer skoler.

- Det giver sygdomme, det giver allergier og en masse fravær i dagligdagen, og det koster samfundet mange penge, fastslår han.

Det viser undersøgelsen af skolernes indeklima:

Kommune hilser ny kampagne velkommen

På Østre Skole i Ikast er Ikast-Brande Kommune i gang med at renovere større dele af skolen. Og her har de stort fokus på det kommende indeklima.

- Vi har jo set alt for mange dårlige tilfælde af, hvordan man har sparet ventilation væk, men den holder ikke længere. Vi har virkelig fokus på, at vi skal have ventilationen og indeklimaet til at fungere, siger Stig Petersen, der er projektchef for skolerenoveringer i Ikast-Brande Kommune.

Indeklimakampagnen fra RealDania fortsætter frem til 2020. Netop nu er man i gang med at finde de rette kommunale samarbejdspartnere, som skal være med til at udvikle en fremtidig model for, hvordan kommunerne tænker indeklimaet ind i skolerenoveringerne.  

En nyere undersøgelse viser, at ni ud af 10 folkeskoler har et dårligt indeklima. Nu har Realdania sat 28 millioner kroner af til at hjælpe kommunerne til at få et bedre indeklima på folkeskolerne. 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.