I flere hjem fylder alkohol mere end hygge til jul

Alkohollen hærger flere hjem i juletiden. Salget af alkoholiske drikke stiger med hele 35 procent i december.

Det er ikke kun pebernødder og marcipan, vi får mere af i december. Det er også den måned, vi drikker allermest. Ifølge Alkohol og samfund stiger alkohol-salget med 35 procent i den søde juletid.

Det ødelægger julen hos flere familier, hvor alkohollen overskygger hyggen. For når promillen hærger, bliver den søde juletid hurtigt til den sure. Det kender Camilla Nygaard Jensen fra Videbæk alt for godt, for hendes far var alkoholiker.

quoteVi har aldrig helt vidst, om han ville skeje lidt ud, og om han vil ødelægge julen. Det har han gjort op til flere gange.

Camilla Nygaard Jensen

- Vi har aldrig helt vidst, om han ville skeje lidt ud, og om han vil ødelægge julen. Det har han gjort op til flere gange, fortæller Camilla Nygaard Jensen.

Og det har ikke bare været tanken om, hvordan juleaften skulle forløbe. Men også svære opkald i løbet af december.

- Engang ringede han til os den 23. december om aftenen, hvor han fortalte at han sad ude i et sommerhus og havde forsøgt at begå selvmord, siger Camilla Nygaard Jensen.

Flere får hjælp i december

140.000 danskere er afhængige af alkohol, så Camilla Nygaard Jensens historie er desværre ikke enestående. Det mærker de særligt på Behandlingscentret Tjele.

quoteVi har stort set fuldt hus i både december, januar og februar og har venteliste

Christina Bredahl Frederiksen, Afdelingsleder, Behandlingscentret Tjele

- Vi har en meget, meget stigende indskrivning. Vi har stort set fuldt hus i både december, januar og februar og har venteliste. Det kan være både de pårørende og de afhængige selv, som spørger efter hjælp, fortæller Christina Bredahl Frederiksen, som er afdelingsleder på Behandlingscentret Tjele.

Der er plads til 70 nye patienter om måneden, men der er også mulighed for hjælp over telefonen. Og hjælpen kommer blandt andet fra Christina Bredahl Frederiksen, som ikke har problemer med at forstå problematikken.

- Jeg kender det fra min egen familie. Min mor var alkoholiker, og min morfar var alkoholiker, og de drak sig begge to ihjel. Så jeg kender godt til, hvordan det er at skulle holde en juleaften, som måske ikke er super hyggelig. Det har jeg prøvet mange gange, forklarer Christina Bredahl Frederiksen.

Glæder sig igen

For Camilla Nygaard Jensen har alkohollen i flere år overskygget julen, men efter hun mistede sin far til alkohollen, er hun begyndt at glæde sig til jul igen.

- Jeg elsker det, og jeg elsker det, fordi jeg kan hygge med mine børn og være sammen med min mor og min søster, uden vi skal sætte en facade op. Selvfølgelig havde det da været rarere, hvis min far var der, hvis han ikke drak, og han bare var en ganske almindelig familiefar. Men det har bare ikke været aktuelt, siger Camilla Nygaard Jensen

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.