I dag kan du få tjekket lungerne: Vær opmærksom på disse symptomer

600.000 danskere har en kronisk lungesygdom.

Mange ved ikke, at de bærer rundt på en kronisk lungesygdom, fordi de overser symptomerne.

Det skriver Lungeforeningen i en pressemeddelelse i anledningen af Lungedagen, i dag den 15. november.

I forbindelse med Lungedagen kan man få tjekket sine lunger rundt omkring i landsdelen, og det er især interessant, hvis du har en række symptomer, som flere overser.

Det gælder for eksempel vedvarende hoste.

- Det er ikke normalt at blive ved med at hoste. Især ikke, hvis du også mærker andre symptomer, som besværet vejrtrækning eller slim fra lungerne. Hoste, der varer i mere end to måneder, skal du gå til lægen med, siger professor og overlæge ved Hvidovre Hospital, Peter Lange.

Lungetjek i Bilka

Hvis du lider af vedvarende hoste, slim fra lungerne, åndenød, andre symptomer eller bare gerne vil være på den sikre side, så har du i anledning af lungedagen mulighed for at få lungerne tjekket i samtlige Bilka varehuse. Her vil man blandt andet få foretaget en lungefunktionsmåling og en snak om symptomer.

Blandt de mest hyppige lungesygdomme er astma og KOL. De diagnosticeres ofte sent.

- Studier viser, at hoste er et meget overset symptom. Men reagerer man på for eksempel sin hoste, kan en eventuel lungesygdom opdages i tide og behandling og rehabilitering med rådgivning om blandt andet røgfrihed, træning, kost og vejrtrækningsøvelser sættes hurtigt ind. Derfor er det så vigtigt, at en landsdækkende detailbutikskæde nu også er med på lungedagen, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt. 

Find tider her.

Om lungesygdomme