Hvert år dør utallige dyreunger på markerne – det kan nemt undgås

Når høsten hvert år sætter ind, dør mange dyreunger på markerne. Det skal en ny høstteknik nu forhindre.

Utallige dyr dør hvert år på de danske marker, når sommeren går på held. Landmænd overser nemlig dyreunger, der gemmer sig i græs og korn, når de begynder den årlige høst og pløjning.

Det skriver tv2.dk.

Nu skal en ny teknik redde de mange dyreliv. Landmændene skal nemlig høste deres marker i et nyt mønster.

- Det behøver ikke være omstændeligt eller svært at tage hensyn til vildtet, som gemmer sig i afgrøderne. Det kan bare handle om, hvilket høstmønster man vælger, siger Carl Chr. Pedersen, der formand for Agri Nord, til tv2.dk.

Landmænd skal høste fra midten

Han fortæller, at dyr foretrækker at flygte gennem det, de kender – altså afgrøderne. De vil derfor ofte gemme sig i stedet for at flygte hen over et allerede høstet areal, og så går det galt.  

- Ved at starte på midten og bevæge sig mod kanten, så sikrer man dyrene flugtveje. Hvis man i stedet starter med at køre to-tre gange rundt om marken, så risikerer man, at de gemmer sig midt på marken og bliver påkørt, fortæller Carl Chr. Pedersen til tv2.dk.

Landmændene har dog også mulighed for at skræmme dyrene væk inden høsten, men det kræver tid og ressourcer, som de ikke har, når høsten går i gang.

- Men det kræver ikke ekstra ressourcer at vælge det rette høstmønster, og effekten er rigtig god, siger Carl Chr. Pedersen.

Det er ofte rådyr, harer, fasaner og agerhøns, der bliver dræbt på markerne.

Se her, hvordan man også kan undgå, at nyfødte rålam bliver dræbt af de store landbrugsmaskiner under høsten:

Masser af nyfødte rålam vil blive mast til døde af høstmaskiner, når græshøsten den her uge går i gang.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.