Hver fjerde midt- og vestjyde drømmer om nyt job

23 procent af midt- og vestjyderne har lyst til at udfordre sig selv og kaste sig ud i et nyt job inden for det næste år, viser en ny undersøgelse fra HK. Men manglende viden om egne kompetencer står ofte i vejen for, at ord bliver til handling.

Knap en fjerdedel af midt- og vestjyderne drømmer sig til et nyt job, viser ny undersøgelse. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Et nyt år er ofte lig med masser af nytårsforsæt om en sundere livstil, mere tid med familien eller noget helt tredje. Og det kunne meget vel være ønsket om et nyt job, viser en befolkningsundersøgelse lavet for fagforeningen HK. 

- Ifølge undersøgelsen overvejer 17 procent af midt- og vestjyderne at skifte job i det nye år, mens yderligere seks procent har en klar forventning om, at den nuværende arbejdsplads bliver skiftet ud med en ny i løbet af året, fortæller Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest.

Læs også Fra plejehjem til ishus: 49-årig med lidt af et jobskifte

Ifølge professor Rie Thomsen fra DPU på Aarhus Universitet, der har forsket i karrierevejledning siden 2005, er det ofte os selv, der er skyld i, at drømmen forbliver en drøm. 

- Nogle danskere bliver for længe i et job, de ikke trives i, fordi de ikke er bevidste om, hvad de egentlig kan. De synes kun, at de kan sætte flueben ved to ud af ti punkter i en jobannonce, og så søger de ikke jobbet. Men de kan få hjælp til at se, at de kan meget mere, end de tror. Vi bliver holdt tilbage af vores mangel på viden om egne evner, siger Rie Thomsen.

Ifølge professoren er manglen på vejledning én af de helt store problematikker i forbindelse med danskernes jobsøgning:

Læs også Fyring var forkert: Arbejdsretten giver fyret lærer medhold

- Jeg vil råde jobsøgende til at opsøge karrierevejledning i forbindelse med jobskifte. En god karrierevejledning kan både hjælpe med at overskue arbejdsmarkedets mange muligheder samtidig med, at den kan sætte den jobsøgendes kompetencer i et nyt lys. Ofte overser du selv egne kvaliteter, som burde være åbenlyse. Eller du overser job- og efteruddannelsesmuligheder, fordi du ikke har viden om det, siger Rie Thomsen.

Hver femte midt- og vestjyde taler aldrig positivt om sine kompetencer på arbejdspladsen

I HK’s befolkningsundersøgelse svarer hver femte midt- og vestjyde, at de aldrig taler positivt om sig selv på arbejdspladsen, mens hver tredje kun gør det en enkelt gang eller to om året. En tendens man tydeligt genkender hos HK’s vejledningslinje, Karrieretelefonen.

Fem gode råd til din jobsøgning

 1. Sæt ord på hvad du kan
  Lav en kompetenceafklaring, så du får et overblik over alt det, du kan. Du starter med at beskrive hvilke opgaver, du kan udføre fra både nuværende og tidligere jobs. For hver opgave skal du skrive, hvad du kan og gør for at udføre netop den opgave. Det hjælper dig til at sætte ord på dine kompetencer.
 2. Sæt ord på hvad du vil
  Hvad har du lyst til? Det kan være svært for mange at beskrive, fordi der er så mange muligheder på dagens jobmarked. Skriv derfor ned hvilke opgaver og roller på nuværende og tidligere arbejdspladser, som giver dig glæde og energi, og brug det som afsæt for at identificere, hvad du vil i dit næste job.​​​​​​
 3. Analyser jobbet og virksomheden
  For at kunne sætte dine kompetencer og præferencer i spil, skal du sætte dig godt ind i arbejdsgiveren og virksomhedens behov. Lav grundig research og find ud af, hvad virksomheden har brug for, og hvilke udfordringer de står overfor. Den viden skal du bruge til at identificere og sætte ord på, hvordan netop du kan bidrage til dette. 
 4. Målret dit ansøgningsmateriale.
  Både din ansøgning og dit CV skal målrettes og tilpasses til hvert eneste job, du søger. Mange har en tendens til at tænke, at CV’et er noget, man vedhæfter sin ansøgning. Men det går ikke. Du skal sikre, at den information, du fremhæver i dit CV og ansøgning er relevant for den stilling, du søger. Det betyder også, at du skal fjerne den information, som ikke matcher stillingen hos din kommende arbejdsgiver. 
 5. Brug dit netværk
  Når du søger job, skal du opsøge og tale med mennesker, som har viden om det job eller den branche, du søger job i. Jo mere viden du har, jo flere muligheder vil du få øje på og jo heldigere bliver du til at lande dit næste job. Men husk, at du ikke skal bruge dit netværk til at skaffe dig dit næste job. Det er en fejl, som mange begår. Det er de færreste i dit netværk, der står med et job på hånden, som de kan give dig. Du skal derfor bruge dit netværk til at anskaffe viden, så du er klædt godt på.

Kilde: HK

Se mere

- Vi får hver dag opkald fra danskere, der har brug for hjælp til at formulere og vurdere deres faglige kompetencer. Et af problemerne er, at mange oplever det som grænseoverskridende at sætte ord på, hvad de er gode til, fordi de er bange for at komme til at prale. Det er ærgerligt. For jo bedre du er til at tale positivt om dig selv, jo bedre muligheder har du i dit arbejdsliv. Det gælder både i jobsøgningen såvel som i danskernes nuværende job, siger Louise Theil, karriererådgiver hos HK.

For at skabe opmærksomhed om problemstillingen og hjælpe danskerne med at blive bedre til at sætte ord på egne kompetencer lancerer HK nu kampagnen ”Blær dig selv bedre at kende.” Den skal skubbe danskerne til at turde at tale positivt om egne kompetencer og bidrage til at bane vejen til et bedre arbejdsliv.