Hver fjerde hjem har ingen røgalarm

Risikoen for at få brand i sit hjem er mere end dobbelt så høj i december i forhold til resten af året. Alligevel har hver fjerde danske hjem ingen røgalarm.

roegalarm.jpg

December har desværre en kedelig rekord, når det kommer til brande. Skadetal fra Gjensidige Forsikring viser nemlig, at risikoen for at få brand i sit hjem, er 120 % højere i december end i årets andre måneder. Men kun tre ud af fire danske hjem har en røgalarm installeret. Det viser den seneste undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

- Jeg håber, at den sidste fjerdedel vil skynde sig at få installeret røgalarmer i deres hjem, så kalenderlysene og juletræet kan blive tændt med ro i sindet, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Opfordringen kommer efter, at et par så sent som i går nat måtte reddes ud fra en brændende førstesal ved Kølkær. De havde taget batteriet ud af deres røgalarm. Læs mere her.

Branden kan også opstå hos naboen

Det er uheld i hjemmet og fejl i elinstallationer, der udgør de hyppigste årsager til brand i boligen. Når ilden først er brudt ud, har man ikke lang tid til at reagere, og efter bare nogle få minutter kan det være for sent at slippe ud af et røgfyldt hjem i live.

- Uden en røgalarm stiger risikoen for, at ilden når at brede sig, inden familien vågner og kommer ud i sikkerhed. At opsætte en røgalarm er ubetinget den bedste sikring, man får mod brandes voldsomme konsekvenser, siger Kim Rud-Petersen.

Flere røgalarmer er afgørende

Siden 1. december 2004 har det været lovpligtigt at installere røgalarmer i nybyggede boliger. Alle huse bygget efter denne dato er altså langt bedre sikret mod brande.

- Vi opfordrer på det kraftigste til, at alle får installeret røgalarmer. Derudover kunne det være en løsning, at politikere kiggede på yderligere sikkerhedsforanstaltninger, som fx i Sverige og Norge, hvor røgalarmer er lovpligtige i alle hjem, siger Kim Rud-Petersen.

Alle røgalarmer til privat beboelse i Danmark skal være testet og godkendt. Køber du en røgalarm  mærket med det karakteristiske trekantede Varefakta/kontrolleret-symbol er du sikker på at få en testet og godkendt røgalarm.

Fem gode råd om røgalarmer:

1. Brug testknappen, især om vinteren, når du bruger levende lys og efter du har været bortrejst.2. Brug serieforbundne røgalarmer, hvis du sover langt væk fra dine børns værelse.3. Vær opmærksom på små bip med cirka et minuts mellemrum. De er tegn på tid til batteriskift.4. I brugsanvisning står, hvor og hvordan røgalarmen skal sættes op.5. Hav som minimum røgalarm ud for soverum, i dagligstue og i nærheden af køkken.

Kilde: Varefakta