Hver fjerde efterskole halter efter karaktermæssigt

Ny undersøgelse fra Undervisningsministeriet viser, at det kan gå ud over karakterbogen at tage et ophold på efterskole.

20160226-144246-2_62mb.jpg
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix/arkiv

I en ny undersøgelse foretaget af Undervisninsministeriet viser det sig, at et efterskoleår påvirker elevernes karakterer negativt på mere end hver fjerde efterskole. Det skriver Politiken

Ved hjælp af oplysninger om elevernes køn, alder og herkomst samt forældrenes uddannelsesniveau, indkomst og arbejdsmarkedsstatus har ministeriet beregnet, hvilke karakterer eleverne burde få og sammenlignet dem med de karakterer de så faktisk har fået i 9. klasses afgangsprøver. Og her ser det skidt ud for mange efterskoler. 

I 2016 havde eleverne på 27 procent af efterskolerne et karaktergennemsnit, der lå signifikant under det gennemsnit, som man ud fra ovenstående parametre kunne forvente, de ville have. I folkeskolerne var det tal kun 4,4 procent, skriver avisen. 

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger til Politiken, at det er vigtigt, at efterskolerne tager karakterniveauet alvorligt. 

- Men karakterer er jo ikke den eneste fortælling. Det er også vigtigt, hvordan eleverne klarer sig senere i livet, og der ser den mere opløftende fortælling ud til at være, at elever, der har gået på efterskole, klarer sig relativt godt i forhold til andre elever, siger hun. 

Formand for Efterskoleforeningen, Troels Borring, lægger ikke ret meget i karakterne. 

- Et efterskoleophold handler dybest set om, at vi 10 måneder efter kan sende en gruppe elever videre, som har fået blod på tanden, og som har fået lyst til læse videre, siger han til Politiken. 

Undervisningsministeriet har endnu ikke offentliggjort tallene for afgangseksamnierne i 2017, men både i 2015 og 2014 lå et lignende antal efterskoler på samme niveau, skriver avisen.