Hver femte dansker skylder det offentlige penge

Der er stor forskel på, hvor mange penge midt- og vestjyderne skylder til det offentlige.

Over 142 milliarder kroner. 

Så meget skylder danskerne og danske virksomheder til den offentlige fælleskasse, som holder velfærdssamfundet i gang.

Den private gæld tegner sig for broderparten. Omkring 1,1 millioner danskere skylder penge i form af blandt andet ubetalt skat, børnepenge og fartbøder.

Alene i de midt- og vestjyske kommuner er der omkring 80.000 skyldnere. 

Gælden er ulige fordelt. Værst ser det ud i Region Sjælland. Her skylder hver eneste borger i snit 127.000 kr. I Region Midtjylland er beløbet 95.000 per borger.

De omkring 1,1 millioner danskere, der har et gældsudestående med det offentlige, skylder i gennemsnit 105.000 kroner hver.

Det viser en ny opgørelse fra Gældsstyrelsen, der inddriver gæld på vegne af stat, kommuner og offentlige virksomheder.

Skive topper listen

Også på kommuneniveau er der store forskelle. Flest skyldnere - 22 procent - er der i Lolland Kommune mod kun 10 procent i Allerød.

I Midt- og Vestjylland er har Vesthimmerland med 15 procent den største andel af skyldnere, mens Skives skyldnere skylder mest med knap 110.000 kroner per person. 

Desuden er der store individuelle forskelle. Fra rigtig mange, der skylder mindre beløb, til dem, der skylder millioner af kroner.

Regeringen forhandler til efteråret med andre partier om yderligere opstramning af gældsafviklingen.

- Alt for mange betaler ikke de regninger, de skal. Derfor er jeg glad for, at vi nu har fået genoprettet et system, der kan inddrive gælden efter at det gamle system brød sammen.

- Allerede nu mærker mange danskere konsekvenserne og får henvendelse fra Gældsstyrelsen, siger skatteminister Morten Bødskov. (S).

Sidste år inddrev Gældsstyrelsen rekordhøje 10,4 milliarder kroner. Bødskov forventer, beløbet bliver endnu højere i år.