Hver anden foretrækker røgfri strande: Her har de forsøgt det

Lidt over halvdelen af danskerne ville foretrække, at en tur på stranden kunne foregå fri for rygende med-besøgende.

Ifølge en megafon-måling foretrækker hver anden dansker, at danske strande er røgfri
Ifølge en megafon-måling foretrækker hver anden dansker, at danske strande er røgfri
Foto: presse-fotos.dk

En frisk tur i vandet og så et solbad i den friske luft - en yndet beskæftigelse i det danske sommerland.

Nogen topper så oplevelsen med en cigaret, men faktisk ville lidt over halvdelen af den voksne befolkning foretrække, hvis røg blev forment adgang til danske badestrande. 

Det viser en rundspørge foretaget af Megafon i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.  

- Når nu vi kan se, at så mange foretrækker røgfri strande – ikke mindst unge – så undrer det mig, at flere kommuner ikke giver gæsterne mulighed for at vælge røgen fra. Når man kan forbyde soundbokse, så kan man også gøre noget ved rygning, siger Nils Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

God modtagelse i Silkeborg

Her til landsdel er Silkeborg den eneste kommune, der har kastet sig ud i at afskaffe røg på offentlige strandarealer. 

Siden 1. juli har der været skilte ved alle søbad i kommunen med henstillinger til, at folk undlod at bruge nikotin-produkter. Der har dermed ikke været tale om direkte forbud, men en høflig offentlig opfordring. 

- Vi indførte røg- og tobaksfrie søbade og legepladser for én måned siden, og vi har løbende fået positive tilbagemeldinger fra brugerne af områder, skriver Johan Brødsgaard (B), der er formand for kultur-, fritid, outdoor- og idrætsudvalget i Silkeborg Kommune, i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.

- På søbadene har vi lavet et afgrænset rygeområde, som bliver brugt efter hensigten. Vi er glade for, at røgen på den måde bliver mindre synlig.

Men Rom blev ikke bygget på én dag, og der kan stadig være skodder i sandet rundt omkring. Andet havde kommunen heller ikke regnet med, kun en måned efter opfordringen blev født. 

- Der er stadig brugere, der skal vænne sig til, at der er røgfrit på søbadene, men vi håber, at vi ved at opfordre dem til at bruge det afgrænsede område vænner sig til det på sigt, skriver formanden.