Hvad er muskelsvind?

​Cirka 3000 danskere lider af en muskelsvindsygdom. Men har du helt styr på, hvad diagnosen i virkeligheden indebærer?

I aften i TV MIDTVEST får du historien om kun 14-årige Kristijan, der har mistet den hjælp fra kommunen, der gør, at han kan komme til fysioterapeut.

Kristijan har nemlig en sjælden form for muskelsvind, og derfor er besøgene hos terapeuten meget vigtige for hans tilstand.

Men selvom muskelsvind er en sygdom, som de fleste kender til, så kan det være svært at sætte en finger på, hvad den i virkeligheden indebærer. Og det er der en god forklaring på.

Kristijan er glad for at spille computer. Med modsat mange andre teenagere, så har han en kørestol stående på værelset.
Kristijan er glad for at spille computer. Med modsat mange andre teenagere, så har han en kørestol stående på værelset.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Der er ifølge Muskelsvindsfonden cirka 25 forskellige muskelsvinddiagnoser – og herunder endnu flere underdiagnoser, og de forskellige sygdomme arter sig ikke ens.

Symptomer

Det er ikke alle, der oplever mange symptomer i forbindelse med deres muskelsvind, mens andre oplever store funktionsnedsættelser eller handicaps.

Muskelsvind er uhelbredeligt, men der er dog tiltag, som kan hjælpe imod sygdommen, der oftest opstår som følge af gendefekter. Hvad der kan gøres svinger fra sygdom til sygdom. Få muskelsvindsygdomme kan dog behandles med medicin.

En del personer, der er ramt af muskelsvind, har eller får brug for hjælpemidler som kørestole og personlig hjælp. Mange får også brug for vejrtrækningshjælp fra en respirator eller en maskine, der kan hjælpe dem om natten. Dette sker på grund af manglende muskulatur.

Hvor mange har muskelsvind?

Ikke nødvendigvis en dødsdom

Måske tror man, at muskelsvind er lig med et kort og hårdt liv, men det gør sig heldigvis ikke gældende længere.

En tidlig indsats med for eksempel fysioterapi og respirationshjælp gør, at man kan leve et lige så langt liv som andre.

Enkelte muskelsvindsygdomme er dog så alvorlige, at de kan ende med, at man dør eller får komplikationer, man kan dø af. Dette gælder for eksempel sygdommen ALS, som 150 voksne årligt dør af.

Hvis du gerne vil vide mere om de enkelte muskelsvindsygdomme, så kan du læse om dem her på Muskelsvindsfondens hjemmeside. 

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.