Hvad er Midt- og Vestjyllands egnsret? Her er stjernekokkens bud

I denne uge er der madmøde i Midt- og Vestjylland, og derfor skal landsdelens egnsret kåres. Dak Wichangoen deler her sine bud på lokale favoritter.

Grønlangkål, bakskuld og ølben er blandt kandidaterne til Midt- og Vestjyllands egnsret.
Grønlangkål, bakskuld og ølben er blandt kandidaterne til Midt- og Vestjyllands egnsret.
Foto: Gitte Kjærbøl/Nf-Nf/Ritzau Scanpix, Hvide Sande Røgeri, Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix, Sevel Kro

De fleste forbinder nok brunsviger med Fyn, og mange vil nok også mene, at Sol over Gudhjem rimer på Bornholm. Måske kender du også retten ’snysk’ eller solæg som traditionsrige sønderjyske måltider.

Men hvad er egentlig Midt- og Vestjyllands egnsret?

I denne uge løber årets madmøde af stablen i Midt- og Vestjylland. Syv kommuner i landsdelen deltager i arrangementet, som med en række af forskellige begivenheder sætter fokus på lokale råvarer og produkter.

På TV MIDTVEST vil vi sammen med midt- og vestjyderne kåre vores landsdels egnsret med hjælp fra stjernekok Dak Wichangoen.

Hun er vokset op i Djeld tæt på Vinderup, og i 11 år har hun stået i køkkenet på Michelin-restauranten Kiin Kiin i København. De ni af dem som køkkenchef.

Kiin Kiin er den første danske restaurant med asiatisk køkken med en stjerne i Guide Michelin. I ni år var Dak Wichangoen køkkenchef på restauranten.
Kiin Kiin er den første danske restaurant med asiatisk køkken med en stjerne i Guide Michelin. I ni år var Dak Wichangoen køkkenchef på restauranten.

Fisk og gris er blandt favoritterne

Selvom Dak Wichangoens thailandske rødder sætter et tydeligt aftryk på hendes madlavning, så er Midt- og Vestjylland også fortsat en stor inspiration for hende.

- Når jeg skal designe retter, tænker jeg tit på, hvad der kunne være sjovt at lave en nyfortolkning af. Der er så mange danske retter, der smager supergodt. De er måske ikke så kønne, men kombinationerne kan jo et eller andet, og så er der en nostalgi over det, siger hun.

Dak Wichangoens forældre bor stadig i barndomshjemmet, og når hun er hjemme på besøg, bestiller hun som regel frikadeller eller stuvet hvidkål. For det betyder noget at finde tilbage til sin barndoms gastronomiske univers – også når man laver mad til andre, fortæller hun.

- Man er stolt af, hvor man kommer fra. I Vestjylland er der for eksempel en masse fisk, som jeg godt kan lide at lave mad med, for det kan jo vise, hvilken egn man er fra. Det er med til at fortælle ens egen historie.

Og netop fisk er også blandt den tidligere Michelin-koks bedste bud på en egnsret.

Hun nævner først og fremmest bakskuld, men også stegt ål og hornfisk som klassiske vestjyske retter. Gule ærter og stuvet hvidkål med kogt flæsk hører også til blandt de kulinariske barndomsminder. Og så mener hun også, at ølben, som hun selv har lavet på Sevel Kro, er en god kandidat.

Men hvad mener du er det bedste bud på Midt- og Vestjyllands egnsret? Klik på din favorit i afstemningen her.