Hoteller lammet af hacker-angreb: - De sparker til en branche, der ligger ned

IT-virksomheden AK Techotel er ramt af et hacker-angreb, der har lukket bookingsystemet hos flere danske hoteller og restaurationer.

Natten til onsdag gik et hacking-angreb ud over Herning City Hotel. Bookingsystemet blev lammet og betyder, at hotellet ikke har nogen chance for at vide, hvem der dukker op i receptionen i håbet om at booke sig ind på et værelse.

- Det er jo livsnerven i sådan et hotel her. Vi kan ikke se, hvem der skal komme, eller hvor længe de skal være her. Vi kan ikke booke folk ind fremadrettet. Vi ved ingenting, siger Jesper Olesen, der er forpagter af Herning City Hotel.

Det er virksomheden AK Techotel, der er blevet udsat for et ransomware-angreb, der betyder, at hackerne overtager kontrollen med en virksomheds software og kræver løsepenge for at give kontrollen tilbage til virksomheden.

quoteDet er frygteligt, at der er nogen, der kan gøre det, men det vil nok altid være sådan.

Mark Harpøth, medejer, Borbjerg Mølle Kro & Hotel

IT-virksomheden AK Techotel leverer bookingsystemer til flere hundrede virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen.

22 af hotellerne, der er en del af foreningen Small Danish Hotels er ramt af angrebet, ligesom VisitHernings hjemmeside er lagt ned.

- Det er helt uanstændigt, og det er ligegyldigt, hvem de gør det mod. Men lige nu sparker de til en branche, som ligger ned i forvejen.

- Vi har været lukket i snart halvandet til to år, og så snart vi kom op at køre, kan vi ikke bruge vores booking-system, og det er decideret ondskabsfuldt, siger Jesper Olesen.

’Banditter’ står bag

Også Borbjerg Mølle Kro & Hotel benytter sig af AK Techotels system og er derfor ramt af angrebet.

quoteVi har en kæmpe udfordring med at få hele næste uge til at fungere. Så vi håber, det kommer op at køre rimelig hurtigt.

Mark Harpøth, medejer, Borbjerg Mølle Kro & Hotel

Mark Harpøth, der er medejer af kroen, troede først, at det ville vare et par timer. Nu er der gået fem dage, og konsekvenserne bliver ikke mindre med tiden.

- I næste uge har vi seks selskaber, og vi ved ikke, hvem der kommer ind ad døren, og vi har ingen mulighed for at følge op på det overhovedet. Vi er 100 procent låst. Vi tager den fra minut til minut, siger kroejeren.

Han mener, at ’banditter’ som dem, der står bag angrebet, nok er svære at komme udenom.

- Det er åbenbart folk, der er klogere end dem, der sidder og laver systemet, der gør sådan noget her. Det er frygteligt, at der er nogen, der kan gøre det, men det vil nok altid være sådan, siger Mark Harpøth.

Har brug for løsning

AK Techotel har søndag eftermiddag betalt en løsesum i bitcoins for at få systemet låst op igen. Og på de midt- og vestjyske hoteller kan det ikke gå hurtigt nok med at få hul igennem til bookingsystemet.

- Vi har en kæmpe udfordring med at få hele næste uge til at fungere. Så vi håber, det kommer op at køre rimelig hurtigt, siger Mark Harpøth.

- Jeg håber, det kommer op at køre hurtigst muligt, så vi kan få indtastet alle de reservationer, vi har til at ligge, som folk har sendt til os på mail, siger Jesper Olesen fra Herning City Hotel.

AK Techotel har ikke haft tid til at stille op til interview denne søndag.