Hospitaler sparer på blodet

Markant fald i forbruget af donorblod på hospitalerne i Region Midtjylland gennem de seneste år

Almindelig lægelig omtanke og øget politisk fokus på udgifterne har sparet hver femte pose donorblod på hospitalerne i Region Midtjylland.

Fra 2013 til 2014 faldt blodforbruget på alle regionens hospitaler med 14 procent. I løbet af de første måneder af i år er det hele 19 procent færre poser blod der er brugt i forbindelse med behandlinger og operationer.

- Det er et positivt tegn, at sundhedspersonalet nu i højere grad vurderer, om en patient med blodmangel skal have blod eller kan klare sig uden, siger overlæge Christian Ekstrup fra Klinisk Immunologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

Danmark er i forvejen et af de lande, der bruges mest donorblod pr. indbygger. En af forklaringer er, at de på danske hospitaler har været almindeligt at give donorblod til patienter med blodmangel, selv om de ikke havde andre alvorlige symptomer.

En praksis der faktisk kan gøre patienterne mere syge, fortæller Christian Ekstrup.

- Øvelsen går derfor ud på at bruge blod, hvor det er afgørende. Det kan være i forbindelse med en akut blødning eller alvorlig blodmangel.

At det sparede blod også kan gøres op i kroner og ører er sød musik i ørerne på formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau, Soc.dem.

- Vores økonomi er stram og i spareplanen for det kommende år har vi regnet ind, at forbruget af donorblod skal falde endnu mere, siger udvalgsformanden.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.