Holder taget til sneen i år?

Det er ved at være sidste udkald, hvis taget skal sne-tjekkes. Og selvom det holdte til presset sidste år, er det ikke sikkert at det gør i år.

Vinteren 2009-2010 bød på noget af det mest voldsomme snefald i mange år. Det gik ud over knap 5000 bygninger, der ikke kunne holde til belastningen af de store mængder sne, og over hele landet kæmpede landmænd med sammenstyrtede stalde.

Nu har Erhvervs- og Byggestyrelsen analyseret de mange ulykker, og styrelsens konklusion er klar. Alt for mange landbrugsbygninger er konstrueret med fejl, og derfor brast de sammen under snemasserne. Derfor er det vigtigt, at man i år tjekker sine bygninger, inden vinteren for alvor bider sig fast. Især skal man være opmærksom på, om ens stald er grundigt nok afstivet, hvis den er bygget med stålrammer eller trækonstruktioner, råder Erhvervs- og Byggestyrelsen.

HER kan du læse styrelsens helt nye anbefalinger på baggrund af sidste vinters mange ulykker.

Og selvom ens bygninger kunne modstå den seneste vinter, så er det ikke ensbetydende med, at den klarer én til af samme slags, advarer adjungeret professor hos Aalborg Universitet, Jørgen Nielsen:

- Om taget kan holde er meget afhængigt af, hvor sneen fyger hen. Så alt afhængig af vindretningerne, kan bygningerne blive belastet på helt andre måder end sidste år. Vi vil derfor opleve, at det er andre bygninger, der kan risikere sammenstyrtning i år, forklarer Jørgen Nielsen.

Hvis man som landmand vil have tjekket sit tag, skal man tage kontakt til Landbrugsrådgivningen.

TV/MIDT-VEST sender søndag 19.30 et længere indslag om sne på tagene. Se det herunder efter det er blevet sendt.

Det er sidste udkald, hvis man skal have sikret sit tag mod at kollapse under sneen.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.