Højsæson for vildtpåkørsler

Det er højsæson for påkørsler af hjorte. Dyrenes Beskyttelses døgnåbne vagtcentral for dyr i nød, 1812, modtager for tiden mange opkald om påkørte hjorte.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Efterårsmånederne er højsæson for vildtpåkørsler. Dyrenes Beskyttelse modtager mange opkald på den dønåbne vagtcentral.

- Vi får mange henvendelser om påkørte hjorte lige nu - omkring 40 påkørte hjorte om dagen. Det er dobbelt så mange som for bare en måned siden. Så det er lige nu, at antallet af påkørsler topper, siger Michael Carlsen, zoolog i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

I september sidste år, var der 613 opkald om påkørte hjorte, mens der har været 616 i år. Det svarer til omkring 20 påkørte hjorte om dagen, mens der i oktober sidste år var 985 påkørte hjorte - godt 32 påkørte hjorte om dagen i gennemsnit.

 

Gode råd til at ungå at påkøre vildt på vejen. 

  • Er der skov eller anden natur langs vejen og er det ved at være mørkt, så sæt farten ned. 
  • Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne nær vejen. Ser du reflekser eller selve dyrene - så sæt farten yderligere ned.
Pas på - dyrene opfører sig ikke altid "fornuftigt" i trafikken. De vælger måske at løbe over vejen for at komme væk - og hvis der er ét dyr, er der ofte flere. Selv om én er løbet over vejen foran dig så tro ikke, at faren er drevet over. Der kan komme flere.


Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes BEskyttelse opfordrer bilisterne til at være opmærksomme i de mørke måneder fra oktober til januar. Opgørelser viser, at de fleste henvendelser om påkørte hjorte lige nu sker i tidsrummene kl. 6-9 om morgen og igen kl. 19-21 om aftenen, skriver foreningen i pressemdedelelsen,

- Det tidspunkt på døgnet, hvor dyrene bevæger sig meget rundt, er i dæmring, skumring og om natten - altså de mørkere tidspunkter. Og jo mere vi går ind i efteråret, jo mørkere bliver det, og på den måde falder vores myldretid sammen med dyrenes. Vi kører til og fra arbejde i mørke, og det er også på det tidspunkt, dyrene bevæger sig omkring. Og så stiger antallet af påkørsler," siger Michael Carlsen.

Den døgnåbne vagtcentral har nummer 1812. 

 

02:50

Se her et ældre indslag om vildt på vejene: Oktober og november betyder dobbelt så mange trafikulykker, der involverer rådyr og andet vildt på vejene.

Luk video