Højsæson for traktorulykker: Kampagne virker ikke

De er næsten ikke til at undgå på landevejene lige nu: Store landbrugsmaskiner, som både fylder og kører langsomt - og det fører gang på gang til alvorlige ulykker.

Landbrugene fylder godt i det midt- og vestjyske landskab. Og med dem følger store maskiner og traktorer på landevejene. Desværre betyder det også, at landsdelen har den højeste andel af traktorulykker i hele landet på trods af en kampagne i 2015, som skulle nedbringe antallet af ulykker.

I 2014 var der 11 ulykker her i landsdelen, i 2015 var antallet 10. Det steg til 14 i 2016 og nye tal for 2017 viser, at antallet af alvorlige ulykker her igen var på 10.

quoteDet er da ikke altid rart, for vi føler nogle gange, at folk ser lidt ned på de langsomtkørende køretøjer. 

Torben Bank, traktorfører, Mejlby-Hedeby Maskinstation, Skjern

Selvom tallene er små, så dækker de over alvorlige og i nogle tilfælde dødelige ulykker. Og det skaber bekymring, at udviklingen ikke går den rigtige vej.

Torben Bank er en af de traktorførere, der, når han sætter sig ind i sin traktor, er meget opmærksom på, at han udgør en stor fare for trafikken, men det skyldes ifølge ham også hensynsløse bilister.

- Vi har jo nogle steder, hvor vi skal svinge til venstre, og der så er en fuldoptrukken linje. Der er der mange bilister, der ikke er gode til at respektere. Der kan de godt overhale, selv om vi har blinket af og trukket ud, siger han. 

Torben Banks traktor fylder godt på landevejen ved Skjern. Det kan skabe farlige situationer, hvis ikke bilister tager hensyn.
Torben Banks traktor fylder godt på landevejen ved Skjern. Det kan skabe farlige situationer, hvis ikke bilister tager hensyn.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Store maskiner betyder voldsomme ulykker

Eksempler på ulykker i landsdelen er der nok af. Sidste år mistede en 20-årig thybo livet, da han ville overhale en traktor, der svingede til venstre. Traktorulykker bliver også taget meget alvorligt af Rådet for Sikker Trafik.

- De hører absolut til i den alvorlige del. Det vil sige, at der er en forholdsvis høj andel af dødsulykker og alvorlige skader. Der er ikke ret mange, som slipper let fra et uheld med en traktor eller en mejetærsker eller et andet landbrugsredskab, konstaterer Jesper Sølund, dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik. 

Ifølge formand for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, så har landbruget selv et stort ansvar, men udfordringerne bliver også større. 

- Selvfølgelig har vi selv et ansvar i, at der er lys og alle de der ting, og vi viser det hensyn, der skal til. Men det, der er vores store udfordring, det er, at maskineriet bliver større og bredere, og vejene bliver ikke bredere, end de er lige nu, konstaterer han.  

Han efterlyser især flere steder, hvor maskinerne kan holde ind langs landevejene. 

- Det kræver også, at vi fra kommuner og forskellige steder laver nogle flere pladser, vi kan holde ind på. Nu oplever jeg selv omkring Skjern og Ringkøbingvej rundt, at der er en tre-fire kilometer, hvor man overhovedet ikke kan holde ind, og når jeg selv sidder som bilist, så bliver jeg også hamrende irriteret over, at man ikke kan holde ind, siger Søren Christensen.

De er næsten ikke til at undgå på landevejene lige nu: Store landbrugsmaskiner, som både fylder og kører langsomt - og det fører gang på gang til alvorlige ulykker.

Indslag fra oktober 2017 om en maskinstations initiativ mod ulykker:

Siden 2005 har traktorer og mejetærskere været indblandet i 151 alvorlige ulykker. Det har de taget konsekvensen af på maskinstationen i Nørre Felding.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.