Højsæson for små, bidende bæster: Både dyr og mennesker skal passe på

En mild vinter er årsag til, at der i år er flere flåter end tidligere. Man skal derfor være godt opmærksom på symptomer.

Man skal gå hundene godt efter, når de har været en tur i skoven.
Man skal gå hundene godt efter, når de har været en tur i skoven.
Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

Det er højsæson for små, bidende bæster.

Derfor kan en tur i skoven med hunden have store konsekvenser, hvis man ikke er opmærksom på at se efter, om en flåt har sat sig fast.

Det slår dyrlæge ved Trehøje Dyrlæger, Steffanie Østergaard Lauridsen, fast.

- Det, vi ofte ser, er hunde eller katte, som bliver svage, nedstemte, der ikke vil spise og ofte får høj feber. Nogle får også neurologiske symptomer – altså hvor de ikke går normalt, siger hun om dyrenes ve og vel efter et flåtbid.

Det er dog ikke kun dyrene, man skal være opmærksomme på.

Ejer fik dårligt syn

Max Povey fra Mejdal tjekker sin hvide hund for små, sorte prikker, når de har været en tur i skoven. Kravler prikkerne, konstaterer han, at det er flåter, og så bliver de fjernet.

Men sådan gik det ikke med ham, selv, da han havde en flåt på lægmusklen.

- Man skal ikke negligere det, som jeg selv gjorde på min læg for nogle år siden. Så opdager man det i løbet af de næste totre måneder. Der var faktisk en måned, hvor jeg holdte hånden oppe foran øjet og faktisk ikke kunne se den, fordi det var gået på øjennerven, siger Max Povey.

Mild vinter

Dyrlægen Steffanie Østergaard Lauridsen fortæller, at hun i øjeblikket får henvendelser fra mange dyreejere, der gerne vil have noget imod flåterne. Ejerne ser flere flåter end tidligere, og det er der en årsag til.

Den milde vinter gjorde, at flåterne havde bedre vilkår for at overleve, og derfor ses flere på denne årstid end tidligere.

1:35
SE INDSLAG: Flåter bidder både dyr og mennesker, og i år er der endnu flere, end der plejer at være.