Hørte du det også? 70-års fødselsdag bliver fejret med luftkamp mellem fly og helikoptere

Flyvevåbnet fylder i dag 70 år, og derfor er der hele dagen øvelser med helikoptere, transportfly og kampfly i luften over hele landet.

Der vil i dag være ekstra larm og trafik i luftrummet over Danmark. Grunden er, at Flyvevåbnet fejrer, at det i dag fylder 70 år. Det bliver gjort med en stor øvelse, hvor helikoptere, transportfly og kampfly flyver rundt over det meste af lande, hvis vejret tillader det.

Hele øvelsen er blevet planlagt i Det Nationale Luftoperationscenter i Karup. Fokus under øvelsen er især at træne samarbejdet på tværs af enheder og flytyper.

- Det er ikke nyt, at Flyvevåbnets flyvende enheder træner sammen. Men det er nyt, at vi på denne måde samler så meget som muligt på én dag. Det er en virkelig god mulighed for at trykprøve vores kunnen og vores processer, siger Karsten Fledelius Jensen, der er chef for det Nationale Luftoperationscenter i en pressemeddelelse.

Her i landsdelen vil øvelsen være mest synlig i Thisted, hvor kampfly og helikoptere træner luftkamp og redning af nødstedt pilot.

Der vil være F-16-angreb på Thisted Lufthavn og Vildsundbroen, og der vil være afhentning af en nødstedt i området omkring Thisted.

Fly og helikoptere kommer til at flyve over hele Midt- og Vestjylland i forbildelse med øvelsen.
Fly og helikoptere kommer til at flyve over hele Midt- og Vestjylland i forbildelse med øvelsen.
Foto: Forsvarskommandoen

Også fejring på landjorden

Fødselsdagen bliver også fejret på landjorden på flyvestationerne med mindre og coronasikre medaljedage. Her bliver de medarbejdere, der på forskellig vis har gjort sig fortjent til en medalje, fejret på behørig vis. Samtidig uddeles Flyvevåbnets Jubilæumsfonds legater.

- Der er meget at fejre i Flyvevåbnet i denne tid. Vi har i min optik nogle af verdens bedste medarbejdere. De løser dagligt et væld af vigtige opgaver for Danmark, siger Anders Rex, der er chef for Flyverkommandoen.

På Flyvevåbnets Facebook-side ligger der et kort, der viser, hvor i landet og på hvilke tidspunkter de flyvende enheder vil være synlige.

I Thisted vil kampfly og helikoptere træner luftkamp og redning af en nødstedt pilot.
I Thisted vil kampfly og helikoptere træner luftkamp og redning af en nødstedt pilot.
Foto: Esbjerg Kommune/Torben Meyer

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.