Hjemmeværnet skal afvæbnes efter terrorangreb

Hjemmeværnet har startet en afvæbning af de frivillige, efter et stjålet hjemmeværnsvåben blev brugt under terrorangrebet i København.

Da den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein skød mod Kulturhuset Krudttønden i København, var det med en stjålet M95-automatriffel fra Hjemmeværnet, som på billedet herover. Derfor er Hjemmeværnet nu igang med en afvæbning af de frivillige. De skal aflevere bundstykket til deres rifler, så de bliver ubrugelige.

- Vi gør det som en midlertidig løsning, fordi det har vist sig, at der er behov for at revurdere hele sikkerhedssetuppet omkring våbenopbevaring. Samtidig med, at vi gør det her, så er der et stort arbejde i gang med, hvordan vi kan sikre våbenopbevaringen på den lange bane, siger Oberstløjtnant Jens Sund, der er chef for Hjemmeværnsdistrikt Midt- & Vestjylland.

Frustration hos de frivillige

I det midt-vestjyske distrikt er der 502 frivillige der har udleveret våben til opbevaring i hjemmet. På landsplan er der 4.328. De har nu indtil 30. marts til at aflevere bundstykkerne, så de midlertidigt kan opbevares på centrale depoter. Det har frustreret flere frivillige, at de nu skal afvæbnes.

- Jeg kan sagtens forstå frustrationen, og jeg kan sagtens forstå, hvis nogle føler, at det er mistillid til det arbejde, de bruger rigtig meget tid på, men det er der jo ikke tale om. Der er tale om hele tiden at kigge på sikkerheden, siger Jens Sund.

Hjemmeværnet vil fjerne geværlåsene midlertidigt hos hjemmeværnsfolkene. I Midt og Vestjylland drejer det sig om 502 geværer, der bliver gjort ukampdygtige.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.