Havvindmøller er en dårlig forretning for leverandørerne

Siemens og Vestas kæmper med indtjeningen på offshore-møller

Leverandørerne af havvindmøller kan ikke mønstre solide afkast på de store offshore-projekter
Leverandørerne af havvindmøller kan ikke mønstre solide afkast på de store offshore-projekter

Mens markedet for havvindmøller vokser, og Ørsted (tidligere Dong Energy) har udsigt til at fordoble sin milliardindtjening fra de snurrende kraftværker på fire år, kæmper flere af de selskaber, der leverer vindmøller, fundamenter og kabler, med at tjene et hæderligt afkast. Det skriver Finans.
    
Et eksempel på udviklingen er Siemens Wind Power, der havde 7.000 ansatte i Danmark sidste år. Selskabet har i en årrække trods en ekstremt stærk position på markedet for havmøller kæmpet med indtjeningen.
    
»Siemens Wind Power er løbet med alle projekter, men har bestemt ikke skovlet penge ind. Det er paradoksalt,« siger Jacob Pedersen, Vestas-analytiker hos Sydbank, til Finans.
    
Men det er langtfra kun Siemens, der i foråret fusionerede med spanske Gamesa, som har døjet med indtjeningen. Det vækker bekymring for, om branchen kan nå de omkostningsreduktioner, som bl.a. Ørsted har forpligtet sig til på de seneste projekter, som selskabet har vundet, da det vil kræve yderligere prisfald.
    
Michael Friis Jørgensen, Vestas-analytiker hos Alm. Brand Markets, er usikker på, om det er realistisk at nå det niveau, som der lægges op til.
    
»Jeg er stadig lidt spørgende over for, om man kan få offshore-vind ned i det prisleje, som Dong regner med,« siger han til Finans.
    
En gennemgang af en række regnskaber viser, at flere leverandører til havvindindustrien kæmper med indtjeningen. F.eks. har Bladt Industries, der leverer fundamenter, firdoblet omsætningen siden 2008, mens indtjeningen er på samme niveau.