Hård brexit kan koste Danmark 17 milliarder

Trods dystre forudsigelser om brexit uden aftale afventer danske fødevaregiganter resultatet med tålmodighed.

Tirsdag aften skal de britiske politikere stemme om Storbritanniens skilsmisseaftale med EU.
Aftalen er forhandlet på plads mellem EU og den britiske premierminister, Theresa May. Vender briterne tommelfingeren nedad, kan det få store konsekvenser for Midt- og vestjyske eksportvirksomheder.
Tirsdag aften skal de britiske politikere stemme om Storbritanniens skilsmisseaftale med EU. Aftalen er forhandlet på plads mellem EU og den britiske premierminister, Theresa May. Vender briterne tommelfingeren nedad, kan det få store konsekvenser for Midt- og vestjyske eksportvirksomheder.
Foto: Will Oliver Ritzau/Scanpix

En brexit uden aftale kan koste Danmark 17 milliarder kroner i vareeksport. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Forlader Storbritannien EU uden en aftale vil det især betyde en nedgang for den danske eksport af mejeriprodukter og svinekød til det britiske.

Her eksporterede Danmark for henholdsvis 3,7 milliarder kroner i mejerivarer og 3,4 milliarder kroner i svinekød i 2017.

Miljø- og Fødevareministeriet skriver, at nogle af konsekvenserne kan blive 30-40 procents told på smør- og blandingsprodukter og 25 procents told på svinekød.

Derfor har ti af de største danske fødevarevirksomheder, som står for 80 procent af Danmarks samlede fødevareeksport til Storbritannien, afleveret en rapport sammen med Copenhagen Economics, hvor de har kigget på alternative markeder, skriver ministeriet.

Positive tendenser

Trods de nedslående tal ser miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) nogle positive tendenser.

- Rapporten er ikke ren dommedagslæsning, for der findes markeder i vækst, som kan matche de britiske priser. Det kan være lande som Kina, Hong Kong og Japan for mejeriprodukter og Sydkorea og Australien for grisekød, siger Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

- Men der er naturligvis begrænsninger på grund af transporttid for ferske varer, så det er ikke bare at omdirigere den forholdsvis store eksport til Storbritannien, siger han.

Tirsdag aften skal det britiske parlament afgøre, om det vil stemme for den aftale som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Sker det ikke, resulterer det i en hård brexit. Hos de danske mejeri- og svinekødsgiganter Arla og Danish Crown afventer man brexit-dommen med tålmodighed.

Begge producenter oplyser, at de først vil se resultatet tirsdag aften, før de vil kommentere konsekvenserne af afstemningen.

1:36
Ikast-Brande er den kommune i hele Danmark, som eksporterer flest varer til Storbritanien. Derfor holder mange virksomheder vejret i disse dage

I oktober udtalte Arlas koncerndirektør for Europa, Peter Giørtz-Carlsen, til Ritzau, at en brexit uden aftale vil have store konsekvenser.

- Det vil være meget slemt for den europæiske mejeriindustri. Hvis man bryder den meget effektive forsyningskæde, der er i dag mellem EU og Storbritannien, kan det have store konsekvenser, sagde Peter Giørtz-Carlsen den gang.

- Prisen på mejeriprodukter i Storbritannien vil stige, udbuddet vil blive mindre, og ultimativt vil det for Arla Foods have en betydning for forretningen. England er vores største marked, sagde direktøren.

Briterne importerer 24 procent af deres fødevarer, og EU står for 71 procent af briternes import.
    

 

/ritzau/