Har ikke behov for økonomisk sikkerhed: Flere vil hellere leje end eje

Der er sket en stigning på 16 procent i antallet af lejere i yder- og landkommunerne fra 2011 til 2018

Der bliver skrevet under på betragteligt flere lejekontrakter i forhold til tidligere. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der fra 2011 til 2018 er kommet omkring 90.000 flere lejere i yder- og landkommunerne.

quoteDen økonomiske sikkerhed har man måske ikke behov for i dag

Tina Vestergård, boliglejer

31-årige Tina Vestergård, der bor til leje i en rækkehus-lejlighed i Gjellerup ved Herning, mener, at folk tidligere købte hus for at lave en opsparing til pensionsalderen, men sådan er det ikke længere. I hvert fald ikke for hende.

- Den økonomiske sikkerhed har man måske ikke behov for i dag. Jeg ser det ikke som en grund til, jeg skulle eje. Jeg kan godt nøjes med at leje, og så må jeg knokle, til jeg når pensionsalderen, og så må man se derefter, siger hun til dr.dk.

Tina Vestergård kan godt følge dem, der mener, at det er penge ud a vinduet at leje en bolig frem for at købe. Men hun lægger vægt på, at det også koster penge at have fast ejendom. Blandt andet vedligeholdelse og renovering.

Land- og yderkommuner i Danmark

Forskningschef: Man kan tabe penge ved at eje

I 2011 var det omkring hver tredje i aldersgruppen 25-39, der lejede en bolig i land- og yderkommunerne. Det tal er steget til omkring halvdelen i 2018.

Et usikkert boligmarked kan være en af årsagerne til den store stigning.

- Hvis man binder sine penge til en bolig, er man ikke sikker på at få dem igen, med mindre heldet er med en, siger Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet i København.

En anden årsag kan ifølge Hans Thor Andersen være, at mange foretrækker fleksibiliteten i at leje frem for at eje.

Stor efterspørgsel

Et af de steder, hvor der er stor efterspørgsel på lejeboliger, er i Kibæk i Herning Kommune.

Her er man en byggetilladelse fra at gå i gang med at bygge 16 nye rækkehuse til udlejning, og kommer den, bliver det ikke svært at finde lejere.

- Der er kommet en forholdsvis stor efterspørgsel efter den type boliger i Kibæk. Der er nogle modne mennesker, der gerne vil fra deres bolig og hen i noget, hvor der ikke er vedligeholdelse eller have, og der er ikke så mange muligheder for det i Kibæk i øjeblikket, siger direktør i Bo Godt Midtjylland, Benny Christensen til aoh.dk.

Han fastslår, interesselisten for boligerne allerede overstiger det antal, der bliver bygget.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.