Har du undret dig? Derfor vrimler det med dræbersnegle i din have

Ideelle forhold betyder, at der er ekstra mange snegle i haverne i år.

Der er usædvanligt mange dræbersnegle i de danske haver i år.
Der er usædvanligt mange dræbersnegle i de danske haver i år.
Foto: Colourbox

Mange har måske undret sig over, at deres køkkenhaver i år har været ekstra udsatte for snegleangreb. 

Og det er der en rigtig god årsag til. 

Ifølge Stine Slotsbo, der er seniorforsker på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet og har forsket i iberiske skovsnegle, bedre kendt som dræbersnegle, har der nemlig været perfekte forhold for arten i år.

- De har rigtig gode vilkår i år, og det skyldes primært et lunt og fugtigt forår. Jo varmere det er, jo hurtigere vokser de, kan man sige, så de er også lidt større på nuværende tidspunkt end andre år, og så opleves de nok som et større problem, forklarer hun. 

Ænder kan være løsningen

Stine Slotsbo fortæller, at klimaforandringerne også betyder noget for sneglenes levevilkår. 

Det er dog for tidligt at sige, om vi skal vænne os til endnu flere dræbersnegle i fremtiden i takt med, at vejret bliver varmere. 

- Hvis vi kun ser ind i, at det bliver lunere og fugtigere, så vil der komme flere. Men vejret bliver generelt mere ekstremt, og lange tørkeperioder begrænser dem. Så spørgsmålet er, hvad der kommer til at betyde mest. Det kan gå i begge retninger, siger seniorforskeren. 

Hvis du er en af dem, der kæmper med dræbersnegle i haverne i år, så er der dårlige nyheder - der er nemlig ingen nem løsning på problemet. 

- Der er ikke et ”quick fix”. Det skal nok i virkeligheden ses som ukrudt eller skvalderkål, der skal holdes nede, men som man aldrig kommer helt af med, siger Stine Slotsbo. 

Hun har dog et par forslag til foranstaltninger, man kan tage. 

- Jo flere man kan tage i foråret, inden de lægger æg, jo bedre. Så sørger man i hvert fald for, at der kommer færre året efter. Så er der mange, der har god succes med for eksempel moskusænder, og det er nok det mest effektive. Men det kræver så, at man gider have ænder i haven med alt, hvad det indebærer.