Har du dårligt WI-FI-netværk: Her er de gode råd

Elektronikforhandlere oplever kæmpe stigning i antallet af henvendelser, om elektroniske enheder der driller.

Smart-tv hakker, når du afspiller film. Måske hopper din telefon eller tablet af nettet. Ifølge Panasonic Centerforening oplever flere og flere danskere den slags problemer i hjemmet. 

Antallet af elektroniske enheder og gadgets, der bruger WI-FI i hjemmet stiger. Det udgør et stigende problem, fordi netværket bliver belastet af flere og flere enheder. 

Jens Krogh er direktør i Panasonic Centerforening, som er en sammenslutning af 50 lokalt-ejede elektronik-butikker. Hos forhandlerne i foreningen oplever man et stigende antal kunder, der ikke kan få elektronikken til at fungere. 

quoteMan skal også tjekke sin router. Er den mere end fem år gammel, er der stor risiko for, at routeren ikke er optimeret til nutidens netværkskrav.

Jens Krogh, direktør i Panasonic Centerforening

− I dag hænger eksempelvis tv og netværk sammen. Det stiller store krav til et effektivt netværk at holde alle WI-FI-produkterne kørende i en moderne familie. Derfor får vi rekordmange henvendelser fra kunder, der har for dårligt trådløst signal, siger Jens Krogh, i en pressemeddelelse.

Har du problemer med at få alle dine enheder til at fungere på dit WI-FI-netværk, kan det ifølge Jens Krogh være, at routeren enten er uddateret, eller at den står placeret et sted, der ødelægger signalet. 
Har du problemer med at få alle dine enheder til at fungere på dit WI-FI-netværk, kan det ifølge Jens Krogh være, at routeren enten er uddateret, eller at den står placeret et sted, der ødelægger signalet. 
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Flere enheder bruger dit internet

Vi hiver flere og flere ting hjem fra elektronikbutikkerne, som bruger WI-FI forbindelsen. GPS-ure, Smart-TV, Smart-telefoner, alarmsystemer og flere andre ting. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af enheder, der bruger WI-FI-netværket i hjemmet steget støt de senere år. Siden 2012 var der for eksempel smartphones i 50% af husstandene i Danmark. I år opgør statistikbanken det samme tal til 88%.

Det samme gælder en række andre elektroniske enheder. GPS-ure er steget fra at være i 11% af hustandene i 2012 til at være i 18% i 2018. Smart-TV, der bruger WI-FI til at give adgang til for eksempel apps som Netflix er steget fra slet ikke at være registreret i 2012 til i dag at befinde sig i 53% af alle husstande. 

Opgørelsen viser stigningen i andelen af husstande, der har elektroniske enheder, som bruger WI-FI. 
Opgørelsen viser stigningen i andelen af husstande, der har elektroniske enheder, som bruger WI-FI. 
Foto: Danmarks Statistik

Gode råd

Jens Krogh peger på, at det oftest ikke er hastigheden fra internetudbyderen, den er gal med, når forskellige enheder ikke fungerer, som de skal. Problemerne bunder oftere i, at netværker i husstanden er for dårligt, mener Jens Krogh.  

Direktøren anbefaler følgende, hvis du har problemer med at bruge dine enheder på nettet. 

− Det er først og fremmest vigtigt, at du tjekker, hvor routeren er placeret. Står routeren i den ene ende af huset, er det ikke sikkert, at den kan nå ordentligt ud til alle rum, siger Jens Krogh i pressemeddelelsen. 

- Samtidig er der også mange, der har routeren godt gemt væk under eksempelvis møbler, og det kan også påvirke signalet. Hvis det ikke hjælper at flytte routeren, kan du overveje at trække flere netværkskabler til de forskellige rum. Nemmest er det dog at sætte en signalforstærker til stikkontakten i de rum, hvor signalet er lavt, siger Jens Krogh.

− Man skal også tjekke sin router. Er den mere end fem år gammel, er der stor risiko for, at routeren ikke er optimeret til nutidens netværkskrav. Oplever man problemer, kan det desuden være fornuftigt at udskifte routeren fra internetudbyderen, fordi den ofte er blandt de dårligste på markedet. Vi oplever tit, at en kvalitetsrouter er nok til at få signalet og kvaliteten til at stige, siger Jens Krogh. 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.