Håndbold og ishockey går sammen i kampen mod hjernerystelser

Nu skal det undersøges, hvor stort problemet reelt er.

Den tidligere TTH Holstebro-målmand Jonas Hansen er en af de spillere, der har indstillet karrieren efter flere hjernerystelser.
Den tidligere TTH Holstebro-målmand Jonas Hansen er en af de spillere, der har indstillet karrieren efter flere hjernerystelser.
Foto: Arkiv - TV 2 Sport

Dansk Håndbold Forbund og Danmarks Ishockey Union slår nu kræfterne sammen i kampen mod de mange hjernerystelser, der har plaget de to sportsgrene. 

De to forbund vil have undersøgt, hvor stort problemet med hjernerystelser i eliteidræt reelt er og har derfor allieret sig med Hjernerystelsesforeningen.

Samarbejdet skal også sikre, at spillerne ved, hvad de skal gøre, hvis der er mistanke om hjernerystelser.

- Ligesom man ikke kan fjerne hovedskader i trafikken, kan vi heller ikke gøre det i sporten, men vi kan via dette samarbejde indhente ny viden på området, og vi kan sammen med Hjernerystelsesforeningen bidrage til, at alle omkring sporten er bedre oplyste, det være sig både i som forebyggelsesinformation, men så sandelig også så tilskadekomne udøvere straks efter en hovedskade bliver håndteret korrekt, siger direktør i Dansk Ishockey Union, Ulrik Larsen, i en pressemeddelelse.

Der er i begge idrætsgrene flere spillere, der har måttet indstille karrieren på grund af alvorlige hovedskader, og specielt håndbolden var for nogle sæsoner siden rystet af et meget stort antal spillere, der sad uden for med hjernerystelser. Et problem som man ikke oplever som nær så stort i vores nabolande.

Sportschefen i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, siger, at det heldigvis er sjældent, at spillere bliver langtidsskadet. 

- Men det er alligevel vigtigt at få belyst problematikken i dybden, da hovedskaderne kan have store konsekvenser for vores spillere, siger han.

Formanden for Hjernerystelsesforeningen, Ronni Lykke Bødker, glæder sig til samarbejdet.

- Det er helt afgørende at få klarlagt, hvor stort et problem hjernerystelser er i eliteidræt. Kun sådan kan vi fremadrettet forbedre forholdene for de ramte eliteidrætsudøvere og hjælpe dem hurtigst muligt tilbage til fuld styrke igen, siger han.

I håndbold har flere spillere en mistanke om, at meget hårdt pumpede bolde kan være en del af forklaringen på, at flere målmænd har haft hjernerystelser. Det er en problemstilling, som håndboldforbundet har lovet at undersøge nærmere.