Hackere stjæler cpr-numre gennem bibliotekscomputere

Offentlige computere på bibliotekerne er blevet hacket og har givet It-kriminelle adgang til danske cpr-numre.

Hvis du er en af de danskere, der bruger computere på offentlige biblioteker, så kan dit cpr-nummer været havnet i hænderne på it-kriminelle. 

quoteDet er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed.

Christian Harsløf, direktør i Kommunernes Landsforening

Det er lykkedes nogen endnu ukendte personer at hacke offentlige computere på landets biblioteker og dermed skaffe sig adgang til danskeres cpr-numre.

Der er tale om computere de med internetadgang, der står offentligt tilgængeligt på bibliotekerne og på borgerservicecentre.

Det oplyser Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse.

KL: Der er fortsat behov for offentligt tilgængelige computere 

Hvor mange cpr-numre, der er tale om, eller hvilke borgeres personoplysninger er blevet stjålet, vides ikke.

- Det er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed. Derfor sætter vi benhårdt ind med en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden, siger direktør i KL Christian Harsløf.

Christian Harsløf understreger, at han aldrig kan garantere, at cyberangreb ikke sker, men at det ikke betyder, at man skal lade være med at bruge NemID på offentligt tilgængelige computere.

- Det er vigtigt for os i kommunerne, at borgere – især ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. Derfor skal den adgang være til stede, siger han.

Politiet efterforsker sagen og er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID.

Er du blandt de borgere, hvis NemID er blevet krænket, vil du ifølge KL få direkte besked fra Nets.

Hvis borgere har mistanke om, at deres oplysninger er blevet misbrugt til økonomisk kriminalitet, skal det anmeldes til politiet, lyder opfordringen fra KL.

Udover cpr-numre kan andre data også være blevet stjålet. Derfor opfordrer KL også til, at man ændrer password alle steder, hvis man har anvendt offentligt tilgængelige computere.

TV MIDTVEST har været i kontakt med KL på baggrund af pressemeddelelsen. KL oplyser, at man på grund af politiefterforskningen ikke har mulighed for udtale sig om, hvorvidt der er blevet stjålet cpr-numre i de midt- og vestjyske kommuner.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.